Գիտնականները վերականգնել են սուրճի «համբավը»

© Sputnik / Евгений Биятов / Անցնել մեդիապահոցПроизводство кофе в Московской области
Производство кофе в Московской области - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվեք
НовостиTelegram
Շվեդ գիտնականները պարզել են, որ մեծ քանակով սուրճի օգտագործումը սրտի հետ խնդիրներ չի առաջացնում և չի հանգեցնում շողացող առիթմիայի զարգացմանը կամ այդ հիվանդության խորացմանը

ԵՐԵՎԱՆ, 23 սեպտեմբերի– Sputnik. Սրտի շողացող առիթմիայից տառապող մի քանի հազար մարդկանց առողջության լայնամասշտաբ հետազոտություններն ապացուցում են, որ սուրճի օգտագործումը չի նպաստում սրտանոթային համակարգի հետ խնդիրների զարգացմանը, ասվում է BMC Medicine ամսագրում հրապարակված հոդվածում։

Շողացող առիթմիան ամենատարածված հիվանդություններից է` կապված սրտի ռիթմի խանգարման հետ։ Այն կարող է հանգեցնել թրոմբերի առաջացման և սրտի աշխատանքի դադարի։ Թրոմբերի գոյացումը նախասրտերի կրճատման խախտման հետևանքով, որպես կանոն, տեղի է ունենում ձախ նախասրտի փորոքում։ Արյան այդ թանձրուկները կարող են արյան միջոցով ընկնել տարբեր օրգաններ, մասնավորապես, գլխուղեղ և առաջացնել իշեմիկ կաթված։

Ուպսալի (Շվեդիա) Կարոլինյան ինստիտուտից Սյուզաննա Լարսոնը և նրա գործընկերները պարզել են, որ սուրճի և կոֆեին պարունակող այլ ըմպելիքների օգտագործումը չի նպաստում այդ հիվանդության զարգացմանը` անցկացնելով հետազոտությունների հսկայական ծրագիր, որին մասնակցել են ԱՄՆ–ի և Շվեդիայի 80 հազար քաղաքացիներ, և այն շարունակվել է 12 տարի։

Այդ ուսումնասիրության շրջանակում գիտնականները հարցրել են գիտափորձի մասնակիցներին, թե որքան հաճախ են նրանք սուրճ խմում և հետևել են նրանց սրտի և անոթների առողջական վիճակին։ Գիտնականների կարծիքով` շողացող առիթմիայից տառապել է շուրջ յոթ հազար կին և տղամարդ։

Кофе и круассаны - Sputnik Արմենիա
Գիշերային ժամերին սուրճ խմողները կարող են «բու» դառնալ
Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ սուրճի օգտագործումը նույնիսկ մեծ չափաբաժիններով ոչ մի կերպ չի ազդել մարդկանց առողջության վրա, որոնք արդեն ունեն այդ հիվանդությունը կամ ձեռք են բերել այն 12 տարվա դիտարկման ընթացքում։ Այդ հետևությունները ստուգելու համար գիտնականներն օգտագործել են այլ հետազոտությունների տվյալներ, որոնք նվիրված են այդ թեմային, ինչպես նաև կամավորների նոր խումբ, ինչն ընդհանուր արդյունքում մեծացրել է մասնակիցների թիվը` մինչև 250 հազար։

Կրկնակի անալիզը հաստատել է կոֆեինի և սրտի խնդիրների միջև կապի բացակայությունը, թեև այն բացահայտել է, որ սուրճը շատ թույլ, բայց մեծացրել է տղամարդկանց մոտ առիթմիայի զարգացման շանսերը և նվազեցրել կանանց մոտ այդ հիվանդության նկատմամբ հակվածությունը։ Լարսոնը և նրա գործընկերները հետագա հետազոտությունների ընթացքում փորձում են հասկանալ, թե դա ինչու է տեղի ունենում։

«Ընդհանուր առմամբ մենք ոչ մի ապացույց չենք գտել, որ սուրճ խմելը կարող է ավելացնել շողացող առիթմիայի զարգացման վտանգը։ Դա կարևոր է, քանի որ այդ բացահայտումը ցույց է տալիս, որ սուրճ սիրող և սրտի առողջության համար անհանգստացող մարդիկ կարող են շարունակել խմել այն, համենայն դեպս չափավոր քանակով և չդառնալ այդ հիվանդության զոհը»,– ասել է Լարսոնը։

Լրահոս
0