00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:36
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:08
50 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
8 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
18:08
8 ր
Աբովյան time
On air
18:16
43 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:22
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:40
20 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
35 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
5 ր
Ֆիննախ և վարչապետ
Շրջանառության հարկը կրկնակի կավելանա․ Վահե Հովհաննիսյան
13:10
7 ր
Ժաննա Անդրեասյան
Ավելի քան 150 մանկավարժ ցանկացել են բարձրագույն կրթություն ստանալ, 500-ը՝ վերապատրաստվել․ Ժաննա Անդրեասյան
13:17
1 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
5 ր
Մարիաննա Փայտյան
Անգամ Կիրանցի մատույցներ չենք կարողացել հասնել, Բերքաբերի խաչմերուկից ոտքով ենք եկել․ Մարիաննա Փայտյան
17:06
3 ր
Գառնիկ Դանիելյան
Մարդիկ կադաստրի վկայականները ձեռքներին կառավարությունից լացելով դուրս եկան․ Գառնիկ Դանիելյան
17:09
5 ր
Բագրատ Սրբազան
Տեռոր սեփական ժողովրդի նկատմամբ․Բագրատ Սրբազան
17:15
0 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
5 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
On air
18:06
8 ր
Ավետիք Չալաբյան
Եկել են զգուշացնելու ոստիկաններին, որ չդառնան հանցակից ու հանցագործ․ Ավետիք Չալաբյան
18:21
7 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
5 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Հայկական սպասը` մածնաբրդոշի և գասպաչոյի այլընտրանք

© ArmlurСпас
Спас - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Հայկական ավանդական սպասն այսօր ամենատարածված ուտեստներից է ոչ միայն Հայաստանում, այլ նաև երկրի սահմաններից դուրս։ Համեղ ուտելիքների սիրահարները քննարկում են` կարո՞ղ է արդյոք սպասը մածնաբրդոշի և գասպաչոյի այլընտրանք դառնալ։

ԵՐԵՎԱՆ, մայիսի 26 — Sputnik. Սպասը, որը Հայաստանում ամենամեծ տարածում ունեցող ուտեստներից է, մանավանդ տարվա ցուրտ եղանակին, կարող է փոխարինել ռուսական մածնաբրդոշին ու իսպանական գասպաչոյին։

«Ռուսական ռեստորանների շեֆ-խոհարարներն առմանը սկսում են մածնաբրդոշ և գասպաչո պատրաստել։ Որպես կանոն, այդ երկու սառը ուտեստներով երևակայությունը սպառվում է։ Մենք պարզել ենք, թե ինչը կարող է ոգեշնչման աղբյուր դառնալ», — գրում է «Սառույցը չի հալչում. մածնաբրդոշի և գասպաչոյի 8 այլընտրանք» հոդվածի հեղինակ Իվան Գլուշկովը։

Հեղինակը նշում է, որ հայկական սպասն, ի տարբերություն այլ ավանդական կաթնային ապուրների, ուրիշ տեխնոլոգիա ունի։

«Բուն ուտեստը շատ թանձր ու սննդարար է ստացվում։ Մածունը խառնում են խփած ձվի, ալյուրի, ջրի և նախապես խաշած ձավարի հետ. Այդ խառնուրդը կամաց եփելով` հասցնում են եռման` անդադար խառնելով։ Եթե խոհարարը թեկուզ մի պահ շեղվի` ձուն կսեղմվի և սպասի մասին կարելի է մոռանալ։ Պատրաստի ապուրը սառեցնում են (իսկ ձմռանը տաք վիճակում են ուտում), համեմում են կանաչիով և տապակած սոխով», — գրում է Գլուշկովը։

Ավելի վաղ հայկական սպասի հանդեպ սեր էր խոստովանել Հայաստանում Ֆրանսիայի արտակարգ և լիազոր դեսպան Ժան-Ֆրանսուա Շարպանտիեն։

Հայկական սպասը համեմատաբար քիչ էներգետիկ արժեք ունեցող ուտեստ է, այդ պատճառով այն կարելի է օգտագործել բեռնաթափման օրերի ընթացքում, մանավանդ մեծ խնջույքներից հետո։ Հայաստանի մարզերից յուրաքանչյուրում սպասը տարբեր կերպ են պատրաստում։ Հիմնականում փոփոխվում են մեկ-երկու բաղադրիչները (ուրց, նեխուր, սոխ, անանուխ, համեմ)։

Русская версия

Լրահոս
0