00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
54 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
09:20
46 ր
Ուղիղ եթեր
Մամուլի տեսություն
10:37
17 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
12:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Исторический ликбез
Первая биография Ивана IV. Кто и для кого ее писал?
15:04
24 ր
Исторический ликбез
Тиран или помазанник божий? Кем был Иван Грозный?
15:33
24 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Մուրազաբեր ձվիկներ, ավանդական խորոված, ջենգյալով հաց ու ոչ միայն. «Ուտեստ ֆեստը» Երևանում

© Sputnik / Asatur YesayantsУчастники фестиваля еды "Утест Фест" в Ереване
Участники фестиваля еды Утест Фест в Ереване - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Նման միջոցառումները նպաստում են, որ Երևանում զարգանա իրադարձային զբոսաշրջության ճյուղերից մեկը՝ գաստրոտուրիզմը:

ԵՐԵՎԱՆ, 15 հունիսի - Sputnik. Վերնիսաժի հարակից զբոսայգում անսովոր մարդաշատ է, ոչ մի անցորդ անտարբեր չի անցնում. հայկական ավանդական երաժշտությունն ու անուշաբույր կերակուրների բույրը կանչում են «դեպքի վայր»: Գունեղ, համով-հոտով զատկական ուտեստներ ներկայացնող տաղավարի առջևում մի քանի աղջիկ  շուրջպար են բռնել, մյուսները ձվախաղով են տարված, իսկ Սոֆյա մայրիկը երկանք է պտտում ու պատմում,  թե հնում որքան սիրված էր այդ խաղը, և թե ինչպես էր ամեն աղջիկ սրտի թրթիռով սպասում, որ ձուն հենց իր ոտքի մոտ հասնի, որովհետև նշանակում էր՝ «մուրազը» կատարվելու է:

© Sputnik / Asatur YesayantsՄուրազաբեր ձվիկներ
Մուրազաբեր ձվիկներ, ավանդական խորոված, ջենգյալով հաց ու ոչ միայն. «Ուտեստ ֆեստը» Երևանում - Sputnik Արմենիա
Մուրազաբեր ձվիկներ

Իսկ Օձունից այստեղ հասած Սուսաննա Հովասափյանն էլ ցուցադրում է տոնի ամենամեծ գաթան ու պատմում, որ Օձունում ում տանը հաց է թխվում, ավանդաբար հացի վերջում հերթը գաթային է հասնում:

© Sputnik / Asatur YesayantsՏոնի ամենամեծ գաթան
Մուրազաբեր ձվիկներ, ավանդական խորոված, ջենգյալով հաց ու ոչ միայն. «Ուտեստ ֆեստը» Երևանում - Sputnik Արմենիա
Տոնի ամենամեծ գաթան

Արդեն 11-րդ անգամ Երևանում անցկացվում է հայկական տոնածիսական ուտեստների փառատոնը: Այս տարիների ընթացքում այն մի քանի անգամ վերաբրենդավորվեց՝ «Հաց լեռներում»-ից դարձավ «Համով-հոտով Երևան», իսկ այս տարի արդեն՝ «Ուտեստ ֆեստ»: Անունը փոխվում է, իսկ նպատակն ու բովանդակությունը նույնն են՝ ներկայացնել մեր ժողովրդի ազգային խոհարարական գանձարանի ուտեստներն ու թույլ չտալ, որ դրանք մոռացվեն:  

© Sputnik / Asatur YesayantsУчастник фестиваля еды "Утест Фест" Сусанна Овасапян
Սուսաննա Հովասափյան - Sputnik Արմենիա
1/10
Սուսաննա Հովասափյան
© Sputnik / Asatur YesayantsՍոֆյա մայրիկն ու Մարիաննա Փայտյանը
Սոֆյա մայրիկն ու Մարիաննա Փայտյանը - Sputnik Արմենիա
2/10
Սոֆյա մայրիկն ու Մարիաննա Փայտյանը
© Sputnik / Asatur Yesayants«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն - Sputnik Արմենիա
3/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
© Sputnik / Asatur YesayantsՓառատոնի մասնակից
Փառատոնի մասնակից - Sputnik Արմենիա
4/10
Փառատոնի մասնակից
© Sputnik / Asatur YesayantsՍոֆյա մայրիկը
Սոֆյա մայրիկը - Sputnik Արմենիա
5/10
Սոֆյա մայրիկը
© Sputnik / Asatur Yesayants«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն - Sputnik Արմենիա
6/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
© Sputnik / Asatur Yesayants«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն - Sputnik Արմենիա
7/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
© Sputnik / Asatur Yesayants«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն - Sputnik Արմենիա
8/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
© Sputnik / Asatur Yesayants«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն - Sputnik Արմենիա
9/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
© Sputnik / Asatur Yesayants«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն - Sputnik Արմենիա
10/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
1/10
Սուսաննա Հովասափյան
2/10
Սոֆյա մայրիկն ու Մարիաննա Փայտյանը
3/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
4/10
Փառատոնի մասնակից
5/10
Սոֆյա մայրիկը
6/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
7/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
8/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
9/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն
10/10
«Ուտեստ ֆեստ» փառատոն

«Հայ խոհարարական ավանդույթների պահպանման և զարգացման» ՀԿ նախագահ Սեդրակ Մամուլյանի խոսքով՝ իրենց կազմակերպած բազմաթիվ փառատոների շարքում այս մեկն ամենակարևորն է, որովհետև ներկայացվող տոնածիսական կերակրատեսակները հենց մեր ազգային խոհանոցի հիմքն են, այսինքն՝ ամեն ինչի սկիզբը: Ծիսական կերակուրները պարզապես ուտելիք չեն, դրանք կերակուր-աղոթքներ են՝ ուղղված որևէ մի սպասելիքի իրականացմանը, օրինակ` որպեսզի տարին բարեբեր լինի, խաղաղություն լինի և այլն:

«Այս ուտեստները մեր ազգի կենցաղավարության ձևն են ցույց տալիս, մեր ազգի աշխարհընկալման, բնավորության և ընդհանրապես մեր տեսակի մասին են պատմում»,- ասում նա:

© Sputnik / Asatur YesayantsՍեդրակ Մամուլյան
Մուրազաբեր ձվիկներ, ավանդական խորոված, ջենգյալով հաց ու ոչ միայն. «Ուտեստ ֆեստը» Երևանում - Sputnik Արմենիա
Սեդրակ Մամուլյան

Մամուլյանի խոսքով՝ այս տարի փառատոնը վերանվանվեց «Ուտեստ ֆեստ» քաղաքապետարանի մասնագետների խորհրդով, որպեսզի անվանումն ավելի հասկանալի լինի զբոսաշրջիկի համար:

Փառատոնում ներկայացված են հայկական ավանդական տոները՝ իրենց ծիսական կերակուրներով:

Համով Հայաստան. այսպիսի տոլմա չեք համտեսել. ավանդական ուտեստը ոչ ավանդական բաղադրատոմսով

«Այս տարի փառատոնն առանձնանում է նրանով, որ նաև առանձին անվանակարգեր են սահմանվել՝ «Ամենագեղեցիկ ձևավորված տաղավար», «Ամենահյուրընկալ տաղավար», «Ամենահամեղ տաղավար», «2019-ի լավագույն ուտեստ». հաղթողներին կընտրի ժյուրին: Ընտրության հարցում ներգրավում ենք նաև անցորդ տուրիստներին»,- ասաց Երևանի քաղաքապետարանի աշխատակազմի տուրիզմի բաժնի պետ Գևորգ Օրբելյանը:

© Sputnik / Asatur YesayantsԳևորգ Օրբելյան
Մուրազաբեր ձվիկներ, ավանդական խորոված, ջենգյալով հաց ու ոչ միայն. «Ուտեստ ֆեստը» Երևանում - Sputnik Արմենիա
Գևորգ Օրբելյան

Նրա կարծիքով՝ նման միջոցառումները նպաստում են, որ Երևանում զարգանա իրադարձային զբոսաշրջության ճյուղերից մեկը՝ գաստրոտուրիզմը:

Այն, որ այս ճյուղը զարգանում է, հասկանում ես փառատոնի տարածքում շրջելիս. յուրաքանչյուր տաղավարի մոտ մի քանի տասնյակ տեղացիների կողքին անպայման օտարերկրացիներ են, որոնք ոչ միայն համտեսում են իրենց համար անծանոթ համեղ կերակուրները, այլև մանրամասն հարցուփորձ անում դրանց մասին:

Լրահոս
0