00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
09:33
27 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
10 ր
Ուղիղ եթեր
10:10
50 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
11 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
6 ր
17:51
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
18:07
7 ր
Աբովյան time
On air
18:14
41 ր
18:56
3 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:25
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
31 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
10:05
36 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
13:07
0 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Վանաձորցի ընտանիքի թալիսմանը մասուրն է, կամ զբոսաշրջիկները հիացած են հայկական ապուրով

© Sputnik / Janna PoghosyanХозяева мини-отеля "Масур" Сейран Чобанян и Гаяне Нерсисян едят сладкий суп из шиповника "Масрамацун"
Хозяева мини-отеля Масур Сейран Чобанян и Гаяне Нерсисян едят сладкий суп из шиповника Масрамацун - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Վանաձորցի ամուսինները թոշակի անցնելուց հետո հյուրատուն են բացել և իրենց հյուրերին կերակրում են ավանդական, բայց քիչ հայտնի ապուրով։

Ժաննա Պողոսյան, Sputnik Արմենիա

Առաջին հայացքից կարող է թվալ, որ Հայաստանի ավանդական խոհանոցը նուրբ ու բարդ գործ է․ մի ճաշատեսակի համար տարբեր մթերք ու համեմունքներ են խառնում, և ավելի լավ է՝ խոհարարական դիլետանտը հեռու մնա դրանից։ Ի դեպ, այդպես է թվում նաև և՛ երկրորդ, և՛ երրորդ հայացքից։ Բայց բաղադրատոմսերի գրքում մի քիչ խորանալու դեպքում կարելի է գտնել բավական հասարակ ճաշատեսակներ, որոնք նվազագույն մթերք են պահանջում։ Նման պարզ հայկական ճաշատեսակներից է «մասրամածունը»՝ մասուրով ապուրը։ Մածունն այս դեպքում նշանակում է ոչ թե կաթնաթթվային մթերք, այլ թանձրացած զանգված։

Куклы из папье-маше - Sputnik Արմենիա
Քո տեսքով թղթե տիկնիկը. պապիե-մաշե հին արվեստը կենդանացել է գյումրեցու ձեռքով

«Մասրամածունը» Լոռվա խոհանոցի զարդն է։ Այստեղ այնքան շատ են սիրում այն, որ նույնիսկ Վանաձորում «Մասուր» անվանումով հյուրատուն են բացել ու մարդկանց հյուրասիրում են այդ ապուրով։ Մենք հենց այդ հյուրատանն էլ պարզել ենք զարմանալի ճաշատեսակի բաղադրատոմսը։

Հյուրանոցի տերերը Սեյրան Չոբանյանը և Գայանե Ներսիսյանն են։ Ամուսինները վերջերս են բացել այն՝ թոշակի անցնելուց հետո, բայց զբոսաշրջիկները գնահատում են յուրահատուկ հյուրանոցը և հասցեն փոխանցում ծանոթներին, որոնք պատրաստվում են մեկնել Վանաձոր։

© Sputnik / Janna PoghosyanՄասուրով ապուր
Վանաձորցի ընտանիքի թալիսմանը մասուրն է, կամ զբոսաշրջիկները հիացած են հայկական ապուրով - Sputnik Արմենիա
Մասուրով ապուր

«Դեռ զբոսաշրջիկ չի եղել, որին մասրամածունը դուր չգար։ Իհարկե, շատերը ճիշտ չեն ուտում, նույնիսկ այն դեպքում, երբ ես ցույց եմ տալիս։ Բայց դեռ ոչ ոք չի հրաժարվել այս ապուրից», - ժպտում է Սեյրան Չոբանյանը։

«Ծննդյան վկայական» և 1000 տարվա պատմություն ունեցող գյուղը. Թեղենիքի զարգացման ծրագիրը

Իսկ «ճիշտ» ուտելու համար պետք է ափսեի մեջ լցնել մանրացրած հացը և մասրամածունն ուտել սովորական ապուրի նման։ Թեև մեծամասնությունը նախընտրում է բաժակով խմել` կիսելի կամ կոմպոտի նման։ Հյուրանոցի տիրուհին՝ Գայանե Ներսիսյանը, մեզ ցույց է տալիս, թե ինչպես է պետք պատրաստել դասական մասրամածունը։ Տիկին Գայանեին էլ սկեսուրն է սովորեցրել։

© Sputnik / Janna Poghosyanվարպետության դաս Սեյրան Չոբանյանից
Վանաձորցի ընտանիքի թալիսմանը մասուրն է, կամ զբոսաշրջիկները հիացած են հայկական ապուրով - Sputnik Արմենիա
վարպետության դաս Սեյրան Չոբանյանից

«Նա միշտ ղեկավարում էր մասրամածուն սարքելու գործընթացը, իսկ ես՝ որպես հարս, վազվզում էի։ Մայրս Գյումրիից է, մեր ընտանիքում երբեք չէին լսել նման ճաշատեսակի մասին։ Բայց ամուսնությունից հետո իմացա ապուրի մասին։ Սկզբից ես միայն մասուր էի հավաքում, հետո չորացնում, երբեմն սկեսուրս նույնիսկ վստահում էր մաղով տրորելը։ Նրա մահից հետո ես ինքս եմ սարքում», - ասում է կինը։

© Sputnik / Janna PoghosyanԳայանե Ներսիսյան
Վանաձորցի ընտանիքի թալիսմանը մասուրն է, կամ զբոսաշրջիկները հիացած են հայկական ապուրով - Sputnik Արմենիա
Գայանե Ներսիսյան

Մասրամածուն պատրաստելու գործընթացը սկսվում է մասուր հավաքելուց։ Ընտրվում են ամենահասած և ալ կարմիր հատապտուղները։ Մեկ կիլոգրամ մասուրի վրա լցնում են եռացրած ջուրը և թողնում մի քանի ժամ, որպեսզի ուռչի ու թրմվի։ Հետո պտուղները պետք է անցկացնել մաղով մինչև միասեռ զանգված ստանալը և ավելացնել շաքարավազ։ Վերջ, մասրամածունը պատրաստ է։ Այդ ապուրը պահում են սառնարանում և մատուցում սառը վիճակում։

© Sputnik / Janna PoghosyanԳայանե Ներսիսյան
Վանաձորցի ընտանիքի թալիսմանը մասուրն է, կամ զբոսաշրջիկները հիացած են հայկական ապուրով - Sputnik Արմենիա
Գայանե Ներսիսյան

Երբ գործընկերս առաջին անգամ մասրամածնի համը տեսավ, ասաց․ «Ասես քաղցր լոլիկի հյութ խմես»։ Այո, մենք ամեն դեպքում խմեցինք այն, ոչ թե կերանք ափսեից, թեև տանտերը մեզ էլ վարպետության դաս տվեց։ Չոբանյանը պատմեց, որ մանկուց է մասուրով ապուր ուտում և հենց դրան է պարտական իր առողջ ատամների համար։

Ջաջուռում գտնվող տան առեղծվածային պատմությունը, կամ այն, ինչ չգիտեինք Մինասի մասին

«Ես 64 տարեկան եմ, բայց բոլոր ատամներս տեղում են։ Կյանքում ատամների կամ լնդերի լուրջ խնդիրներ չեմ ունեցել», - վստահեցրեց նա։

© Sputnik / Janna PoghosyanՍեյրան Չոբանյանն ու Գայանե Ներսիսյանը
Վանաձորցի ընտանիքի թալիսմանը մասուրն է, կամ զբոսաշրջիկները հիացած են հայկական ապուրով - Sputnik Արմենիա
Սեյրան Չոբանյանն ու Գայանե Ներսիսյանը

Հետո էլ խոստովանեց, որ իրենց ընտանիքում մասուրը ոչ միայն համեղ ու օգտակար հատապտուղ են համարում, այլ նաև յուրօրինակ թալիսման, որը նրանց հաջողություն է բերում։

Տուն-տուկ. ինչպես հնձած խոտից ու չորացած եղեգներից Մարտունու 1-ին էկոհյուրատունը կառուցվեց

Լրահոս
0