00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Սուրեն Սուրենյանց
Հայաստանն արկածախնդիր մոտեցում է որդեգրել․ Սուրեն Սուրենյանց
09:07
6 ր
Սամվել Ճզմաչյան
Նոր խաղացողի մուտքը բանկային համակարգ վատ չէ․ Սամվել Ճզմաչյան
09:13
7 ր
Միքայել Բադալյան
Էրմիտաժի տնօրենը կգա Հայաստան․ Միքայել Բադալյան
09:22
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:29
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:37
23 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
10:08
48 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Տիգրան Տեր-Մարգարյան
Կրակել են Երևանի Նոր Նորքի թաղապետարանի լուսամուտներին. Տիգրան Տեր-Մարգարյան
13:07
1 ր
Դանիել Ազատյան
Ամերիաբանկի և HSBC-ի գործարքները հնարավորինս թափանցիկ են. Դանիել Ազատյան
13:08
4 ր
Սամվել Ճզմաչյան
Նոր խաղացողի մուտքը բանկային համակարգ վատ չէ․ Սամվել Ճզմաչյան
13:13
7 ր
Արման Թաթոյան
Ադրբեջանի զինծառայողները Ներքին Հանդի դպրոցի անմիջական հարևանությամբ են. Արման Թաթոյան
13:21
3 ր
Սուրեն Սուրենյանց
Հայաստանն արկածախնդիր մոտեցում է որդեգրել․ Սուրեն Սուրենյանց
13:25
6 ր
Միքայել Բադալյան
Էրմիտաժի տնօրենը կգա Հայաստան․ Միքայել Բադալյան
13:31
6 ր
Արսեն Հարությունյան
Յուրքանչյուր ոսկե մեդալ շատ դժվարություններ հաղթահարելու արդյունք է․ Արսեն Հարությունյան
13:39
1 ր
Արման Անդրեասյան
Գնացել էի Բուխարեստ չեմպիոնության համար․ Արման Անդրեասյան
13:41
1 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
7 ր
Տիգրան Տեր-Մարգարյան
Կրակել են Երևանի Նոր Նորքի թաղապետարանի լուսամուտներին. Տիգրան Տեր-Մարգարյան
14:08
1 ր
Արամ Սաֆարյան
Ռուսաստանյան շուկան շարունակելու է գրավիչ մնալ բարեկամ երկրների բիզնեսի համար. Արամ Սաֆարյան
14:21
8 ր
Թաթուլ Մանասերյան
ՀՀ տնտեսական աճի հիմնական բաղադրիչը կարող է դառնալ արտահանումը դեպի ԵԱՏՄ. Թաթուլ Մանասերյան
14:30
7 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
«Խաղաղության գործընթացը կա՛մ ողջ է, կա՛մ մեռած՝ երկուսից մեկը»․ 5 րոպե Դուլյանի հետ
18:08
8 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
5 ր
Կիրո Մանոյան
Արցախի կորուստը ժամանակավոր է. Կիրո Մանոյան
19:06
10 ր
Թաթուլ Մանասերյան
Արցախցիների 15 տոկոսից ավելին լքել է Հայաստանի տարածքը. Թաթուլ Մանասերյան
19:23
1 ր
Սերգեյ Կոպիրկին
Հայ և ռուս ժողովուրդների խորքային կապի ավանդույթները պետք է փոխանցել սերունդներին. Սերգեյ Կոպիրկին
19:33
2 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
4 ր
Հայկ Խալաթյան
Վերջին տարիներին ՀՀ-ՌԴ հարաբերություններում ճգնաժամը խորանում ու լրջանում է.Խալաթյան
09:05
5 ր
Թաթուլ Մանասերյան
Այդ ամենը ՀՀ գործընկերների մոտ անխուսափելիորեն առաջացրել է բացասական սպասումներ.Մանասերյան
09:11
9 ր
Վարդան Ոկանյան
Իրանի հետ չհամագործակցելը ուղղակի վնասում է Հայաստանի կենսական շահերին.Ոսկանյան
09:21
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:26
3 ր
Ուղիղ եթեր
09:37
22 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
10:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Ուրիշ նորություններ
10:47
5 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
11:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ կարմիր բողկ ենք ուտում

© Sputnik / Людмила ЯнковскаяЗакуска из огурца с редисом
Закуска из огурца с редисом - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Բողկն արմատապտղավոր բանջարաբույս է, որն առանձնահատուկ համ ունի։ Sputnik Արմենիայի այս հոդվածում կպատմենք, թե ինչ օգուտ է տալիս բողկը օրգանիզմին, և ինչու այն չարժե չարաշահել։

Կարմիր բողկն առանձին բուսատեսակ չէ, այլ բողկի տեսակներից մեկը։ Այն ստացել են համեմատաբար ոչ շատ վաղուց, բայց դա չի խանգարել, որ դառնա ամենապահանջված բանջարեղեններից մեկը։

Ի տարբերություն իր «եղբայր» սպիտակ բողկի` կարմիրն այնքան էլ կծու ու դառնավուն համ չունի, բայց պահանջված է դարձել ոչ միայն այդ պատճառով։ Բանն այն է, որ այս արմատապտուղն իսկական «սուպերֆուդ» է, ընդ որում` շատ հասանելի։

Կարմիր բողկը հարուստ է PP, C վիտամիններով և B խմբի վիտամիններով։ Պարունակում է մեծ քանակությամբ նատրիում, երկաթ, մագնիում, ֆոսֆոր, կալիում և կալցիում, ինչպես նաև բջջանյութ, սպիտակուցներ և եթերայուղեր, որոնք օգնում են նիհարել։ Այս բանջարեղենի ընդամենը 250 գրամը բավարարում է ասկորբինաթթվի (վիտամին C) օրական պահանջը։

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Անցնել մեդիապահոցԲողկ
Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ կարմիր բողկ ենք ուտում - Sputnik Արմենիա
Բողկ

Ընդ որում` մթերքի էներգետիկ արժեքը 100 գրամի համար ընդամենը 15-20 կկալ է։ Այնպես որ կարմիր բողկը հանգիստ կարելի է ներառել նիհարեցնող սննդակարգի ճաշատեսակներում։

Гроздь ягод клюквы на ветке - Sputnik Արմենիա
Ի՞նչ է տեղի ունենում օրգանիզմում, երբ լոռամիրգ ենք ուտում

Բողկն ունի միզամուղ, լեղամուղ, խորխաբեր, ցավամոքիչ, հանգստացնող հատկություններ։ Բարձրացնում է դիմադրողականությունը, կանխում ջղակծկումները, կանխարգելում ուռուցքների առաջացումը և օրգանիզմից դուրս բերում ռադիոակտիվ նյութերը։

Սննդի մեջ սովորաբար օգտագործվում են բողկի արմատապտուղները, բայց տերևները պակաս սննդարար ու օգտակար չեն (ուտելուց առաջ ցանկալի է մի քանի րոպեով թողնել եռման ջրի մեջ, քանի որ պատված են մանր, կոշտ մազմզուկներով):

Արագ, համեղ, կշտացնող․ թեթև նախաճաշի 5 լավագույն տարբերակ

Պայքարում է շաքարի դեմ

Այս բանջարեղենի գլխավոր արժանիքներից մեկն այն է, որ իջեցնում է արյան մեջ շաքարի մակարդակը և բարձրացնում հեմոգլոբինը։ Բջջանյութը կարգավորում է նյութափոխանակությունը, օրգանիզմից դուրս է բերում խոլեստերինը և կարգավորում աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը։ Այդ իսկ պատճառով կարմիր բողկի օգտագործումը ցուցված է նրանց, ովքեր ավելորդ քաշ ունեն, պայքարում են շաքարային դիաբետի կամ հոդատապի դեմ։

Кексы с красной смородиной - Sputnik Արմենիա
Վայելիր ու մնա նիհար․ 3 դիետիկ քաղցրավենիք, որոնք չեն գիրացնի ձեզ

Մաքրում է

Արմատապտուղը լեղամուղ հատկություն ունի և վերացնում է այտուցները։ Շատ օգտակար է լեղապարկի և լյարդի համար։ Պարբերաբար ուտելու դեպքում աղիները մաքրվում են թունանյութերից։

Հակացուցումներ

Բողկի բաղադրության մեջ եղած որոշ յուղերը գրգռում են լորձաթաղանթը, ընդ որում` ոչ միայն քթի ու բերանի, այլ նաև աղիների։ Ուստի աղիքային հիվանդությունների, ինչպես նաև խոցային հիվանդությունների, գաստրիտի, կոլիտի դեպքում այս արմատապտուղը խորհուրդ չի տրվում ուտել։

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ սմբուկ ենք ուտում

Բացի այդ, բույսի հյուսվածքում եղած յուղերը վերածվում են «ցիանոգեն գլիկոզիդներ» կոչվող նյութերի։

Դրանք կարող են լուրջ վնաս հասցնել վահանաձև գեղձին և առհասարակ էնդոկրին համակարգին, իսկ ծանր դեպքերում կարող են անգամ դառնալ խպիպի (զոբ) առաջացման պատճառ։ Այդ պատճառով վահանաձև գեղձի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կարմիր բողկի օգտագործումը։

Ի՞նչ է տեղի ունենում օրգանիզմում, երբ մեղր ենք ուտում

Լրահոս
0