00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:37
23 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
10:08
32 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
9 ր
Աբովյան time
On air
18:27
33 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
09:31
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
10:00
46 ր
Վարդան Ոսկանյան
Արցախից խաղաղապահների դուրս գալը հազիվ թե կապակցված լինի օկուպացված տարածքներից Իրանի վրա հարձակման մասին լուրերի հետ։
10:41
7 ր
Ուղիղ եթեր
Ուրիշ նորություններ
10:47
5 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ կարմիր բողկ ենք ուտում

© Sputnik / Людмила ЯнковскаяЗакуска из огурца с редисом
Закуска из огурца с редисом - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Բողկն արմատապտղավոր բանջարաբույս է, որն առանձնահատուկ համ ունի։ Sputnik Արմենիայի այս հոդվածում կպատմենք, թե ինչ օգուտ է տալիս բողկը օրգանիզմին, և ինչու այն չարժե չարաշահել։

Կարմիր բողկն առանձին բուսատեսակ չէ, այլ բողկի տեսակներից մեկը։ Այն ստացել են համեմատաբար ոչ շատ վաղուց, բայց դա չի խանգարել, որ դառնա ամենապահանջված բանջարեղեններից մեկը։

Ի տարբերություն իր «եղբայր» սպիտակ բողկի` կարմիրն այնքան էլ կծու ու դառնավուն համ չունի, բայց պահանջված է դարձել ոչ միայն այդ պատճառով։ Բանն այն է, որ այս արմատապտուղն իսկական «սուպերֆուդ» է, ընդ որում` շատ հասանելի։

Կարմիր բողկը հարուստ է PP, C վիտամիններով և B խմբի վիտամիններով։ Պարունակում է մեծ քանակությամբ նատրիում, երկաթ, մագնիում, ֆոսֆոր, կալիում և կալցիում, ինչպես նաև բջջանյութ, սպիտակուցներ և եթերայուղեր, որոնք օգնում են նիհարել։ Այս բանջարեղենի ընդամենը 250 գրամը բավարարում է ասկորբինաթթվի (վիտամին C) օրական պահանջը։

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Անցնել մեդիապահոցԲողկ
Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ կարմիր բողկ ենք ուտում - Sputnik Արմենիա
Բողկ

Ընդ որում` մթերքի էներգետիկ արժեքը 100 գրամի համար ընդամենը 15-20 կկալ է։ Այնպես որ կարմիր բողկը հանգիստ կարելի է ներառել նիհարեցնող սննդակարգի ճաշատեսակներում։

Гроздь ягод клюквы на ветке - Sputnik Արմենիա
Ի՞նչ է տեղի ունենում օրգանիզմում, երբ լոռամիրգ ենք ուտում

Բողկն ունի միզամուղ, լեղամուղ, խորխաբեր, ցավամոքիչ, հանգստացնող հատկություններ։ Բարձրացնում է դիմադրողականությունը, կանխում ջղակծկումները, կանխարգելում ուռուցքների առաջացումը և օրգանիզմից դուրս բերում ռադիոակտիվ նյութերը։

Սննդի մեջ սովորաբար օգտագործվում են բողկի արմատապտուղները, բայց տերևները պակաս սննդարար ու օգտակար չեն (ուտելուց առաջ ցանկալի է մի քանի րոպեով թողնել եռման ջրի մեջ, քանի որ պատված են մանր, կոշտ մազմզուկներով):

Արագ, համեղ, կշտացնող․ թեթև նախաճաշի 5 լավագույն տարբերակ

Պայքարում է շաքարի դեմ

Այս բանջարեղենի գլխավոր արժանիքներից մեկն այն է, որ իջեցնում է արյան մեջ շաքարի մակարդակը և բարձրացնում հեմոգլոբինը։ Բջջանյութը կարգավորում է նյութափոխանակությունը, օրգանիզմից դուրս է բերում խոլեստերինը և կարգավորում աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը։ Այդ իսկ պատճառով կարմիր բողկի օգտագործումը ցուցված է նրանց, ովքեր ավելորդ քաշ ունեն, պայքարում են շաքարային դիաբետի կամ հոդատապի դեմ։

Кексы с красной смородиной - Sputnik Արմենիա
Վայելիր ու մնա նիհար․ 3 դիետիկ քաղցրավենիք, որոնք չեն գիրացնի ձեզ

Մաքրում է

Արմատապտուղը լեղամուղ հատկություն ունի և վերացնում է այտուցները։ Շատ օգտակար է լեղապարկի և լյարդի համար։ Պարբերաբար ուտելու դեպքում աղիները մաքրվում են թունանյութերից։

Հակացուցումներ

Բողկի բաղադրության մեջ եղած որոշ յուղերը գրգռում են լորձաթաղանթը, ընդ որում` ոչ միայն քթի ու բերանի, այլ նաև աղիների։ Ուստի աղիքային հիվանդությունների, ինչպես նաև խոցային հիվանդությունների, գաստրիտի, կոլիտի դեպքում այս արմատապտուղը խորհուրդ չի տրվում ուտել։

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ սմբուկ ենք ուտում

Բացի այդ, բույսի հյուսվածքում եղած յուղերը վերածվում են «ցիանոգեն գլիկոզիդներ» կոչվող նյութերի։

Դրանք կարող են լուրջ վնաս հասցնել վահանաձև գեղձին և առհասարակ էնդոկրին համակարգին, իսկ ծանր դեպքերում կարող են անգամ դառնալ խպիպի (զոբ) առաջացման պատճառ։ Այդ պատճառով վահանաձև գեղձի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կարմիր բողկի օգտագործումը։

Ի՞նչ է տեղի ունենում օրգանիզմում, երբ մեղր ենք ուտում

Լրահոս
0