00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Սուրեն Սուրենյանց
Հայաստանն արկածախնդիր մոտեցում է որդեգրել․ Սուրեն Սուրենյանց
09:07
6 ր
Սամվել Ճզմաչյան
Նոր խաղացողի մուտքը բանկային համակարգ վատ չէ․ Սամվել Ճզմաչյան
09:13
7 ր
Միքայել Բադալյան
Էրմիտաժի տնօրենը կգա Հայաստան․ Միքայել Բադալյան
09:22
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:29
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:37
23 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
10:08
48 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Տիգրան Տեր-Մարգարյան
Կրակել են Երևանի Նոր Նորքի թաղապետարանի լուսամուտներին. Տիգրան Տեր-Մարգարյան
13:07
1 ր
Դանիել Ազատյան
Ամերիաբանկի և HSBC-ի գործարքները հնարավորինս թափանցիկ են. Դանիել Ազատյան
13:08
4 ր
Սամվել Ճզմաչյան
Նոր խաղացողի մուտքը բանկային համակարգ վատ չէ․ Սամվել Ճզմաչյան
13:13
7 ր
Արման Թաթոյան
Ադրբեջանի զինծառայողները Ներքին Հանդի դպրոցի անմիջական հարևանությամբ են. Արման Թաթոյան
13:21
3 ր
Սուրեն Սուրենյանց
Հայաստանն արկածախնդիր մոտեցում է որդեգրել․ Սուրեն Սուրենյանց
13:25
6 ր
Միքայել Բադալյան
Էրմիտաժի տնօրենը կգա Հայաստան․ Միքայել Բադալյան
13:31
6 ր
Արսեն Հարությունյան
Յուրքանչյուր ոսկե մեդալ շատ դժվարություններ հաղթահարելու արդյունք է․ Արսեն Հարությունյան
13:39
1 ր
Արման Անդրեասյան
Գնացել էի Բուխարեստ չեմպիոնության համար․ Արման Անդրեասյան
13:41
1 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
7 ր
Տիգրան Տեր-Մարգարյան
Կրակել են Երևանի Նոր Նորքի թաղապետարանի լուսամուտներին. Տիգրան Տեր-Մարգարյան
14:08
1 ր
Արամ Սաֆարյան
Ռուսաստանյան շուկան շարունակելու է գրավիչ մնալ բարեկամ երկրների բիզնեսի համար. Արամ Սաֆարյան
14:21
8 ր
Թաթուլ Մանասերյան
ՀՀ տնտեսական աճի հիմնական բաղադրիչը կարող է դառնալ արտահանումը դեպի ԵԱՏՄ. Թաթուլ Մանասերյան
14:30
7 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
«Խաղաղության գործընթացը կա՛մ ողջ է, կա՛մ մեռած՝ երկուսից մեկը»․ 5 րոպե Դուլյանի հետ
18:08
8 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
5 ր
Կիրո Մանոյան
Արցախի կորուստը ժամանակավոր է. Կիրո Մանոյան
19:06
10 ր
Թաթուլ Մանասերյան
Արցախցիների 15 տոկոսից ավելին լքել է Հայաստանի տարածքը. Թաթուլ Մանասերյան
19:23
1 ր
Սերգեյ Կոպիրկին
Հայ և ռուս ժողովուրդների խորքային կապի ավանդույթները պետք է փոխանցել սերունդներին. Սերգեյ Կոպիրկին
19:33
2 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
4 ր
Հայկ Խալաթյան
Վերջին տարիներին ՀՀ-ՌԴ հարաբերություններում ճգնաժամը խորանում ու լրջանում է.Խալաթյան
09:05
5 ր
Թաթուլ Մանասերյան
Այդ ամենը ՀՀ գործընկերների մոտ անխուսափելիորեն առաջացրել է բացասական սպասումներ.Մանասերյան
09:11
9 ր
Վարդան Ոկանյան
Իրանի հետ չհամագործակցելը ուղղակի վնասում է Հայաստանի կենսական շահերին.Ոսկանյան
09:21
4 ր
Ուղիղ եթեր
Մամուլի տեսություն
09:26
17 ր
Ուղիղ եթեր
Ուրիշ նորություններ
09:51
0 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
10:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Ուրիշ նորություններ
10:47
5 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
11:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ նուռ ենք ուտում

© Sputnik / Asatur YesayantsФрукты, гранат
Фрукты, гранат - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Իզուր չէ, որ նուռն անվանում են «աստվածների սնունդ»։ Այս հրաշք միրգը ոչ միայն ամրացնում է առողջությունը, այլև կանխում է տարբեր հիվանդությունների առաջացումը։ Բայց ոչ մի դեպքում չի կարելի այն չարաշահել։

Նուռը ոչ միայն գեղեցիկ միրգ է՝ անհավանական համեղ հատիկներով, այլև մարդու օրգանիզմին անհրաժեշտ մի շարք օգտակար նյութերով հարուստ սննդամթերք։

Մասնագետները եկել են այն եզրահանգման, որ մեկ նուռը պարունակում է մարդուն մեկ օրում անհրաժեշտ վիտամինների մոտ 40 տոկոսը։

© Sputnik / Andranik GhazaryanՆուռ
Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ նուռ ենք ուտում - Sputnik Արմենիա
Նուռ

Նռան հատիկները մեծ քանակությամբ պարունակում են հիմնականում վիտամին С, Р, B6 և В12։ Վիտամին C-ն, ինչպես հայտնի է, ամրացնում է դիմադրողականությունը։ Վիտամին Р-ն դրական ազդեցություն ունի արյունատար անոթների վրա։ B6-ն ամրացնում է նյարդային համակարգը, իսկ B12-ը նպաստում արյան վերականգնմանը։

Այս պտղի մեջ բարձր է նաև միկրոէլեմենտների խտությունը։ Նուռը պարունակում է կալցիում, մագնիում, կալիում, մանգան, ֆոսֆոր, յոդ, երկաթ, նատրիում։

Նռան հյութը հարուստ է բուսական թթուներով՝ լիմոնաթթու, խնձորաթթու, գինեթթու, թրթնջկաթթու, սաթի թթու։ Դրանց շնորհիվ այն գրգռում է ախորժակը և ստամոքսի ցածր թթվայնության դեպքում օգնում նյութափոխանակությանը։

Սիրտ և անոթներ

Նուռը հատկապես օգտակար է սրտանոթային հիվանդությունների դեպքում։ Կարգավորում է զարկերակային ճնշումը, նպաստում հեմոգլոբինի և էրիթրոցիտների ակտիվ սինթեզին։ Այդ պատճառով նռան հյութը հաճախ են նշանակում անեմիայի, ցածր հեմոգլոբինի դեպքում, ինչպես նաև հիվանդություններից և վիրահատություններից հետո վերականգնման շրջանում ընդհանուր թուլության համար։

Տարեցների համար հոյակապ պրոֆիլակտիկ միջոց է սրտի և անոթների հիվանդությունների դեմ։ Բացի այդ, նուռն իջեցնում է արյան մեջ շաքարի պարունակությունը, ուստի ցուցված է շաքարային դիաբետ ունեցողներին։

Նուռն օժտված է երիտասարդացնող և հակաբորբոքային հատկությամբ

Ապացուցված է, որ նռան մեջ ավելի շատ հակաօքսիդանտներ կան, քան կանաչ թեյի։ Հիշեցնենք, որ հենց հակաօքսիդանտներն են պայքարում ազատ ռադիկալների դեմ՝ այդպիսով դանդաղեցնելով օրգանիզմի ծերացումը։

© Sputnik / Asatur YesayantsՆուռ
Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ նուռ ենք ուտում - Sputnik Արմենիա
Նուռ

Իսկ հակաբորբոքային ազդեցության շնորհիվ նուռն օգնում է երիկամների, թոքերի և լյարդի տարբեր բորբոքային հիվանդությունների դեպքում։

Իսկ հակացուցումներ կա՞ն

Եթե բացառենք անհատական անհանդուրժողականությունը, ապա կարելի է ասել, որ նռան հատիկներն անգամ մեծ քանակության դեպքում առանձնապես վնասակար չեն։ Չնայած չի կարելի մոռանալ՝ առհասարակ չարժե որևէ բան չարաշահել։

Իսկ այ նռան թարմ քամած, թանձր հյութը պետք է խմել քիչ-քիչ և զգուշորեն։ Բանն այն է, որ հյութը շատ բարձր թթվայնություն ունի և կարող է գրգռել լորձաթաղանթները, ուստի խորհուրդ է տրվում այն նոսրացնել ջրով, հատկապես եթե այն նախատեսվում է տալ երեխաներին։

© Sputnik / Asatur YesayantsՆուռ
Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ նուռ ենք ուտում - Sputnik Արմենիա
Նուռ

Նռան հյութը հակացուցված է ստամոքսի խոցային հիվանդության և բարձր թթվայնությամբ ուղեկցվող գաստրիտի դեպքում։

Բժիշկները խորհուրդ են տալիս նռան հյութն օգտագործելուց հետո ողողել բերանը, քանի որ այն քայքայում է ատամների էմալը։

Ժողովրդական բժշկության մեջ ընդունված է թուրմեր սարքել նռան կեղևից, սակայն դրանցով տարվել չի կարելի, քանի որ այդ պտղի կեղևը պարունակում է թունավոր ալկալոիդներ (բնական ծագման, ազոտ պարունակող օրգանական միացություններ)։

Լրահոս
0