00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:37
23 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
10:08
32 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
9 ր
Աբովյան time
On air
18:27
33 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
54 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Գիտնականները պարզել են, թե որ սննդակարգն է նվազեցնում COVID-19-ով վարակվելու ռիսկը

© Photo : Freepik / timolinaЛосось с салатом
Лосось с салатом - Sputnik Արմենիա, 1920, 13.06.2021
Բաժանորդագրվել
Հետաքրքիր եզրակացությունների են եկել ամերիկացի գիտնականները`վերլուծելով գրեթե 3000 բուժաշխատողների տվյալները։

ԵՐԵՎԱՆ, 13 հունիսի – Sputnik. Առավելապես բուսական կերակուրներից և ձկից բաղկացած սնունդը, ըստ ամերիկացի գիտականների եզրակացության, օգնում է նվազեցնել COVID-19 վարակի ծանր զարգացումը։ Տեղեկությունը հայտնում է  BMJ Nutrition, Prevention & Health ամսագրիը։

Հետազոտողները վերլուծել են Ֆրանսիայում, Գերմանիայում, Իտալիայում, Իսպանիայում, Մեծ Բրիտանիայում և ԱՄՆ-ում աշխատող 2884 COVID-19 բժիշկների և բուժքույրերի տվյալները: Նրանք առցանց հարցում են անցկացրել 2020 թ․-ի հուլիսից մինչև սեպտեմբեր ընկած ժամանակահատվածում, որի ընթացքում բուժաշխատողները նշել են նախորդ տարվա ընթացքում տարբեր սննդամթերքի օգտագործման հաճախականությունը:

Соль - Sputnik Արմենիա, 1920, 09.06.2021
Բժիշկը պատմել է աղի օգուտի ու վնասի մասին

Սննդակարգերը դասակարգել են ըստ խմբերի․բուսական (ավելի շատ բանջարեղեն, լոբազգիներ, ընկուզեղեն և ավելի քիչ թռչնամիս, կարմիր և վերամշակված միս), ձկով և ծովամթերքով, ինչպես նաև ցածր ածխաջրային և բարձր սպիտակուցային։

Հարցվածներից 568-ը հայտարարել են, որ COVID-19-ի վարակին համապատասխան ախտանշաններ են ունեցել, կամ քսուքի թեստի դրական պատասխան։ Հարցվածներից 2316-ը հայտարարել են, որ կորոնավիրուսային վարակի որևէ ախտանշան կամ կասկած չեն ունեցել։

568 դեպքից 138-ում COVID-19-ի չափավոր կամ ծանր ընթացք է եղել, մյուս դեպքերում ախտանշանները թեթև են եղել։

Հաշվի առնելով որոշ չափորոշիչներ, այդ թվում՝ տարիք, ազգային պատկանելություն, բժշկական մասնագիտացում և կենսակերպ (ծխելը, ֆիզիկական ակտիվությունը), գիտնականները պարզել են, որ այն կամավորների մոտ, որոնք բուսական սննդակարգ են պահպանել և նրանց մոտ, ովքեր ավելի շատ ձուկ և ծովամթերք են օգտագործել, վարակի ծանր ընթացքի հավանականությունը նվազել է համապատասխանաբար 73 և 59 տոկոսով։

Մարդը կարող է բնածին դիմադրողականություն ունենալ COVID-ի նկատմամբ․ բժիշկ

Գիտնականներն այս երևույթը բացատրում են նրանով, որ բուսական սնունդը հարուստ է սննդարար, հատկապես՝ ֆիտոքիմիական նյութերով (պոլիֆենոլներ, կարոտինոիդներ), վիտամիններով և հանքանյութերով, որոնք կարևոր են առողջ իմունային համակարգի համար: Ծովամթերքը, իր հերթին, վիտամին D-ի և Օմեգա-3 ճարպաթթուների կարևոր աղբյուր է, որոնք հյուսվածքներն ու օրգանները փրկում են բորբոքումից:

Լրահոս
0