Ինչ չի կարելի անել առավոտյան. այս 4 սննդային սովորությունները կրճատում են կյանքը

© Photo : provided by Lavash restaurantЯичница с бастурмой
Яичница с бастурмой - Sputnik Արմենիա, 1920, 04.08.2021
Գիտնականներն առանձնացրել են առավոտյան մի քանի սովորություններ, որոնք կարող են ծանր ու մահացու հիվանդությունների պատճառ դառնալ:
ԵՐԵՎԱՆ, 4 օգոստոսի - Sputnik. Կտրականապես չի կարելի հրաժարվել նախաճաշից, ուտելուց առաջ սուրճ կամ մրգային հյութեր խմել, ինչպես նաև խորհուրդ չի տրվում առավոտյան բեկոն ուտել: Այս թեմայով հոդվածը հրապարակվել է «Մոսկովսկի Կոմսոմոլեց» թերթում JACC-ի, Science Daily-ի ու Diabetes Care-ի հետազոտությունների հղումով:

 Նախաճաշից հրաժարվելը

Մեգապոլիսների շատ բնակիչներ անտեսում են նախաճաշը: Աշխատանքից առաջ քնի ավելորդ րոպեները մարդկանց ավելի կարևոր են թվում։ Բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս արթնանալուց հետո առաջին ժամերին հրաժարվել ուտելուց։
Каша - Sputnik Արմենիա, 1920, 18.07.2021
Սննդաբանն ասել է՝ ինչ չի կարելի ուտել նախաճաշին շոգ եղանակին
Հետազոտությունը, որին ավելի քան 6500 մարդ է մասնակցել, ցույց է տալիս, որ նախաճաշից հրաժարվելը 87 տոկոսով բարձրացնում է սրտանոթային հիվանդություններից մահվան վտանգը: Մեկ այլ հետազոտության արդյունքները պակաս զարմանալի չեն։ Նախաճաշի բացակայությունը բացասաբար է ազդում մարդու քաշի վրա։ Մարդիկ, որոնք առավոտյան ժամերին լիարժեք սնվել են, օրվա ընթացքում գրեթե երկու անգամ ավելի շատ կալորիա են այրում։
Ե՞րբ նախաճաշել և ո՞րն է նախաճաշի ճիշտ տարբերակը. խորհուրդներ սննդաբան Լիլիթ Բաբասյանից
Ավելին, փորձի մասնակիցների արյան մեջ շաքարի մակարդակը զգալիորեն ցածր է եղել։ Այս մասին գրում է «ՄԿ»-ն՝ հղում անելով արտասահմանյան հետազոտություններին:

Սուրճ ուտելուց առաջ

Ուտելուց առաջ թարմացնող ըմպելիքի օգտագործումը կարող է լրջորեն վնասել մարդու օրգանիզմը։ Բրիտանացի գիտնականները պարզել են, որ սոված ստամոքսին խմած սև սուրճը կարող է ազդել արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի վրա: Նախաճաշից առաջ ավելի լավ է մի բաժակ տաք ջուր խմել, իսկ տաք ըմպելիքն օգտագործել ուտելուց հետո:

Նախաճաշին մեկ բաժակ հյութ

Գիտնականները պնդում են, որ նախաճաշին խմած մեկ բաժակ հյութը, ինչպես և ցանկացած այլ քաղցր ըմպելիք, 16 տոկոսով ավելացնում է շաքարային դիաբետի վտանգը: Ավելի լավ է ուտել մեծ քանակությամբ բջջանյութով թարմ մրգեր։ Ընդ որում, պետք է հաշվի առնել, որ երկար հագեցվածության համար անհրաժեշտ է սնվել սպիտակուցների և ճիշտ ճարպերի բարձր պարունակությամբ մթերքով։ Նախաճաշը չի կարող բաղկացած լինել  երկու խնձորից ու մեկ բանանից։

Բեկոնի օգտագործումը

Ըստ ամաճարակաբանության  միջազգային ամսագրում հրապարակված  ուսումնասիրության` օրական մեկ կտոր բեկոնը կարող է 20%–ով մեծացնել կոլոռեկտալ քաղցկեղի հավանականությունը։  Օրական ընդամենը 25 գրամ բեկոնը կարող է հաստ աղիքի ուռուցքի առաջացման հանգեցնել։
Ինչ ուտել նիհարելու համար․ դիետիկ նախաճաշի 5 բաղադրատոմս
Լրահոս
0
Սկզբում նորերըՍկզբում հները
loader
ԵԹԵՐՈւՄ Է
Заголовок открываемого материала
Միջազգային
InternationalEnglishԱնգլերենMundoEspañolԻսպաներեն
Եվրոպա
DeutschlandDeutschԳերմաներենFranceFrançaisՖրանսերենΕλλάδαΕλληνικάՀունարենItaliaItalianoԻտալերենČeská republikaČeštinaՉեխերենPolskaPolskiԼեհերենСрбиjаСрпскиՍերբերենLatvijaLatviešuԼատիշերենLietuvaLietuviųԼիտվերենMoldovaMoldoveneascăՄոլդովերենБеларусьБеларускiԲելառուսերեն
Հարավային Կովկաս
ԱրմենիաՀայերենՀայերենАҧсныАҧсышәалаԱբխազերենХуссар ИрыстонИронауՕսերենსაქართველოქართულიՎրացերենAzərbaycanАzərbaycancaԱդրբեջաներեն
Մերձավոր Արևելք
Sputnik عربيArabicԱրաբերենTürkiyeTürkçeԹուրքերենSputnik ایرانPersianՊարսկերենSputnik افغانستانDariԴարի
Կենտրոնական Ասիա
ҚазақстанҚазақ тіліՂազախերենКыргызстанКыргызчаՂրղզերենOʻzbekistonЎзбекчаՈւզբեկերենТоҷикистонТоҷикӣՏաջիկերեն
Արևելյան և Հարավարևելյան Ասիա
Việt NamTiếng ViệtՎիետնամերեն日本日本語Ճապոներեն俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Չինարեն (պարզեցված)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Չինարեն (ավանդական)
Հարավային Ամերիկա
BrasilPortuguêsՊորտուգալերեն