Ինչպես պարզել` մեղրը բնական է, թե ոչ

© Sputnik / Asatur YesayantsПчелиный воск с медом в ложке
Пчелиный воск с медом в ложке - Sputnik Արմենիա, 1920, 17.08.2021
Մասնագետներն ասել են, թե մեղրավաճառներն ինչ խարդախությունների են դիմում։
ԵՐԵՎԱՆ, 15 օգոստոսի – Sputnik. Հինգ հատկանիշ կա, որոնք առաջին հայացքից կօգնեն որոշել` մեղրը բնական է, թե ոչ։ Դրանք ներկայացրել է «Դոկտոր Պիտեր» կայքը` հղում անելով «Ռուսական որակի համակարգ» ՀԿ–ի փորձագետներին։
  • Շերտավորում և նստվածք։ Բնական մեղրը թանձր է և մածուցիկ, անդադար ծորում է գդալից։ Ոչ թե միանգամից տարածվում է, այլ հավաքվում բլրի պես։ Միևնույն ժամանակ շաքարակալումը չի նշանակում, որ մեղրը վատն է։ Դա ոչ թե որակի ցուցիչ է, այլ բնական գործընթաց։
  • Տհաճ հոտ։
  • Պտղային բույր։ Օրինակ` ազնվամորու մեղրից ազնվամորու հոտ չպետք է գա։
  • Կողմնակի համեր։ Թթուն խոսում է սկսվող խմորման գործընթացի մասին, կարամելային արտահայտիչ համը կարող է նշանակել, որ մեղրը տաքացրել են։ Բնական մեղրն ունի քաղցր և հաճելի համ, որոշ տեսակների դեպքում այն լինում է դառը կամ տտիպ (հնդկացորենի մեղրից, օրինակ, կոկորդում կարող է ցավ առաջանալ)։
  • Անբնական գույն։ Եթե մեղրը կանաչ է կամ վարդագույն, նշանակում է` հավելումներ կան։
«Դժվար է հասկանալ` մեղրը բնական է, թե ոչ։ Դրա համար լաբորատոր ուսումնասիրություններ են պետք,– ասում է «Ռուսական որակի համակարգ» ՀԿ–ի ղեկավարի տեղակալ Ելենա Սարատցևան։ – Կարելի է բացահայտել միայն կոպիտ կեղծիքը, օրինակ` եթե մեղրի մեջ օսլա են խառնել անհրաժեշտ խտություն ստանալու համար։ Դա ստուգելու համար մի փոքր մեղր վերցրեք և վրան մի կաթիլ յոդ կաթեցրեք։ Եթե մեղրը կապույտ գույն ստանա, նշանակում է` օսլա են ավելացրել»։
Сос Мамиконян - пасечник из села Толорс, Сюник - Sputnik Արմենիա, 1920, 14.08.2021
Հայկական մեղրի համը դուր է եկել արտասահմանցիներին. արտահանման ծավալները կտրուկ աճել են
Մասնագետների խոսքով` մեղրավաճառների ամենատարածված խարդախությունը թանկ ու էժան տեսակներն իրար խառնելն է։
Բացի այդ, վաճառողները մեղրը հալեցնում են բարձր ջերմաստիճանի տակ նախորդ տարվա բերքը որպես նոր ներկայացնելու համար, ինչը ոչ միայն սպանում է ցանկացած օգտակար հատկություն, այլև թույն է դարձնում, քանի որ օքսիմեթիլֆուրֆուրոլ կանցերոգեն է առաջանում։
Ինչպե՞ս ընտրել հասած և հյութեղ ձմերուկ
Խարդախները քաղցրություն ապահովելու համար նաև ճակնդեղի կամ կարտոֆիլի կեղևից պատրաստած գլյուկոզա–ֆրուկտոզային օշարակ են ավելացնում։
Խտության համար մեղրի մեջ օսլա ավելացնելուց բացի, ոմանք նաև ջուր են ավելացնում այն նոսրացնելու համար։
Ձմերուկ չի՞ կարելի, կամ ինչպես հեշտ նիհարել՝ չնվնասելով օրգանիզմը. Շահխաթունու խորհուրդը
Լրահոս
0
Սկզբում նորերըՍկզբում հները
loader
ԵԹԵՐՈւՄ Է
Заголовок открываемого материала
Միջազգային
InternationalEnglishԱնգլերենMundoEspañolԻսպաներեն
Եվրոպա
DeutschlandDeutschԳերմաներենFranceFrançaisՖրանսերենΕλλάδαΕλληνικάՀունարենItaliaItalianoԻտալերենČeská republikaČeštinaՉեխերենPolskaPolskiԼեհերենСрбиjаСрпскиՍերբերենLatvijaLatviešuԼատիշերենLietuvaLietuviųԼիտվերենMoldovaMoldoveneascăՄոլդովերենБеларусьБеларускiԲելառուսերեն
Հարավային Կովկաս
ԱրմենիաՀայերենՀայերենАҧсныАҧсышәалаԱբխազերենХуссар ИрыстонИронауՕսերենსაქართველოქართულიՎրացերենAzərbaycanАzərbaycancaԱդրբեջաներեն
Մերձավոր Արևելք
Sputnik عربيArabicԱրաբերենTürkiyeTürkçeԹուրքերենSputnik ایرانPersianՊարսկերենSputnik افغانستانDariԴարի
Կենտրոնական Ասիա
ҚазақстанҚазақ тіліՂազախերենКыргызстанКыргызчаՂրղզերենOʻzbekistonЎзбекчаՈւզբեկերենТоҷикистонТоҷикӣՏաջիկերեն
Արևելյան և Հարավարևելյան Ասիա
Việt NamTiếng ViệtՎիետնամերեն日本日本語Ճապոներեն俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Չինարեն (պարզեցված)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Չինարեն (ավանդական)
Հարավային Ամերիկա
BrasilPortuguêsՊորտուգալերեն