00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
09:33
27 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
10 ր
Ուղիղ եթեր
10:10
50 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
11 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
6 ր
17:51
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
18:07
7 ր
Աբովյան time
On air
18:14
41 ր
18:56
3 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:25
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
31 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
10:05
36 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
13:07
0 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
17:08
0 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
17:12
2 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Թե՞յն է օգտակար, թե՞ սուրճը

© Photo : Unsplash / Ben KoldeЗавтрак
Завтрак - Sputnik Արմենիա, 1920, 27.09.2021
Բաժանորդագրվել
Շատերը համոզված են, որ թեյն ավելի օգտակար է, քան սուրճը։ Բժիշկ Կարասևը ներկայացրել է գիտնականների փաստարկները, որոնք կարող են սպառիչ պատասխան տալ այս հարցին։
ԵՐԵՎԱՆ, 27 սեպտեմբերի – Sputnik. Սուրճի հատիկները մինչև 2000 ակտիվ նյութեր են պարունակում։ Դրանց թվում մեծ տեղ են զբաղեցնում պոլիֆենոլները, որոնք օժտված են հակաբորբոքային, հակաօքսիդանտ և հակաքաղցկեղային հատկություններով։ Բժիշկ–ուռուցքաբան Իվան Կարասևը Instagram–ի իր էջում գրել է, որ սուրճն այդ առումով առաջատար է և քառակի գերազանցում է կանաչ թեյին։
Каркаде - Sputnik Արմենիա, 1920, 01.03.2021
Կարկադեի օգուտն ու վնասը․ ինչպե՞ս է մարդու օրգանիզմի վրա ազդում կարմիր թեյը
Կարասևը պարզաբանել է, որ ֆենոլները սուրճից հեշտությամբ դուրս են բերվում տաք ջրի օգնությամբ, ընդ որում` որքան ջերմաստիճանը բարձր է, այնքան լավ։ Բայց բարձր ջերմաստիճանի դեպքում ֆենոլների մի մասը քայքայվում է, քանի որ դրանք ոչ կայուն միացություններ են։ Այդ պատճառով սուրճը չի կարելի եռացնել, պետք է կրակի վրայից վերցնել եռալուց անմիջապես առաջ։
Ինչպես պետք է «առողջ միս» պատրաստել
Սուրճը ոչ միայն ուժեղ հակաօքսիդանտ է, այլև հակականցերոգեն և հակամուտագեն։
Բժիշկն ասել է, թե որ մթերքները չի կարելի կրկնակի տաքացնել
Բժիշկը թվարկել է սուրճի օգտակար հատկությունները։ Այս ըմպելիքն օգնում է ազատվել ավելորդ քաշից, բարձրացնում է սեռական հորմոնները կապող գլոբուլինի պլազմային մակարդակը, օժտված է արևապաշտպան հատկություններով, արգելափակում է ուլտրամանուշակագույն ճառագայթները, օգնում է քայքայել մաշկի տարբեր քաղցկեղների բջիջները բազալ բջջային կարցինոմայի, ոչ մելանոմային մաշկի քաղցկեղի դեպքում, հակաքաղցկեղային ազդեցություն ունի (մինչև 30- 40%) հաստաղիքի և լյարդի քաղցկեղի դեպքում, նվազեցնում է լեղաթթուների արտազատումները, ուժեղացնում է աղիների մոտորիկան։
Ուռուցքաբանը հիշեցրել է, որ սուրճն օգտակար է խելամիտ քանակով խմելու դեպքում։ Իսկ թույլատրելի առավելագույն ջերմաստիճանը համարվում է 65 աստիճանը։
Բժիշկ Մյասնիկովը պատմել է` ինչն են հաճախ շփոթում ուղեղի կաթվածի ախտանշանի հետ
Լրահոս
0