00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:27
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:42
18 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
45 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
18:07
7 ր
Բողոքի ակցիաներ
Երևանը միացել է հայրենիքի սահմանների պաշտպանության ակցիաներին
18:19
3 ր
Մարի Զախարովա
Պուտինը ԼՂ կարգավիճակը չկարգավորված էր համարում, Երևանն այն ճանաչեց Ադրբեջանի կազմում. Մարիա Զախարովա
18:24
3 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:34
3 ր
Ուղիղ եթեր
09:38
22 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
10:05
54 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
5 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
18:05
8 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
5 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Ստեղծել բարձրակարգ խոհանոց. անվանի շեֆ խոհարարն ասել է` ինչպես պետք է երկիրը գովազդի իրեն

© Sputnik / Aram NersesyanՇվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում
Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում - Sputnik Արմենիա, 1920, 17.10.2021
Բաժանորդագրվել
Հայաստան ժամանող զբոսաշրջիկներն այստեղ են գալիս ոչ թե սուշիի կամ պիցցայի, այլ իսկական հայկական խոհանոցը վայելելու համար։
ԵՐԵՎԱՆ, 17 հոկտեմբերի – Sputnik, Լաուրա Սարգսյան. Հայաստանին անհրաժեշտ է սեփական բարձրակարգ խոհանոցը ստեղծել և լրջորեն զբաղվել դրա խթանմամբ։ Այս մասին Sputnik Արմենիայի թղթակցի հետ զրույցում ասաց շվեյցարիացի հայտնի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը։
Նա Հայաստան է ժամանել մի քանի օրով` բացահայտելու մեր երկիրն ու նրա խոհարարական կողմերը։ Մատիսը հասցրել է այցելել մի շարք մարզեր, ծանոթանալ մշակույթին և տեսարժան վայրերին, ինչպես նաև լինել խաղողի այգիներում, այցելել ռեստորաններ, զրուցել գյուղացիների և ֆերմերների հետ։
© Sputnik / Aram NersesyanШеф-повар из Швейцарии Рето Матис готовит тарт фламбе в Ереване
Шеф-повар из Швейцарии Рето Матис  готовит тарт фламбе в Ереване - Sputnik Արմենիա, 1920, 17.10.2021
Шеф-повар из Швейцарии Рето Матис готовит тарт фламбе в Ереване
«Շատ տպավորված եմ, չէի սպասում խոհանոցի նկատմամբ նման սեր տեսնել։ Այն, ինչ տեսա Հայաստանում, գերազանցեց սպասելիքներս», – ասաց Մատիսը։
Մասնավորապես, Մատիսը նշեց, որ Հայաստանն աշխարհում գուրմանների երկիր չի համարվում, սակայն նրան տպավորել է մթերքների որակն ու բազմազանությունը։ Նա ուրախ է տեսնել, թե ինչ էնտուզիազմով և պրոֆեսիոնալիզմով են խոհարարներն ու ֆերմերները վերաբերվում իրենց աշխատանքին։
Ըստ նրա` Հայաստանում, հատկապես մայրաքաղաքում, բազմաթիվ ռեստորաններ կան, որոնք ունեն եվրոպական, ասիական և կովկասյան խոհանոցի կողմնորոշում, միևնույն ժամանակ բավարար քանակի չեն հայկական խոհանոցը ներկայացնող հաստատությունները։

«Ձեր ռեստորաններն աշխատում են խառը ձևով, Երևանում տարբեր ուղղվածության մի շարք ռեստորաններ կան. ֆյուժն, իտալական խոհանոց և այլն։ Կարծում եմ, որ անհրաժեշտ է հայկական բարձրակարգ խոհանոց ստեղծել», – պարզաբանեց շեֆ խոհարարը։

Նա կարծում է, որ Հայաստան ժամանող զբոսաշրջիկներն այստեղ սուշի կամ պիցցա համտեսելու համար չեն գալիս։ Նրանք ուզում են վայելել հայկական խոհանոցի ուտեստները։
Ինչ վերաբերում է հայկական մթերքներին, բոլորից շատ նա հավանել է լավաշը։ Մատիսն ասում է` հայկական խոհանոցն այնքան ընդգրկուն է, որ իր համար դժվար է Հայաստանին բնորոշ կոնկրետ ուտեստ առանձնացնելը։
Նա նշեց, որ երկրում հիանալի խոհարարներ կան, անմահական մթերքներ, բայց անհրաժեշտ է աշխատել հայկական խոհանոցի բնորոշման վրա։
Երևանում Մատիսը վարպետության դաս անցկացրեց և պատրաստեց իր ֆիրմային ուտեստը` տարբեր միջուկներով «տարտ ֆլամբեն», որը պիցցա էր հիշեցնում։
Սկզբում նա տրյուֆելներով տարտը մատուցեց, այնուհետև «մարգարիտա» կոչվող տարտը` պանրային սոուսով և սոխով։
© Sputnik / Aram Nersesyan

Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում

Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում - Sputnik Արմենիա
1/2

Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում

© Sputnik / Aram Nersesyan

Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում

Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում - Sputnik Արմենիա
2/2

Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում

1/2

Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում

2/2

Շվեյցարացի շեֆ խոհարար Ռետո Մատիսը վարպետության դաս է անցկացնում Երևանում

Նա բացատրեց, որ տարտը պիցցայից տարբերվում է ոչ միայն խմորով, այլև մթերքների կազմով։ Բացի այդ, նա պիցցային բնորոշ ծանրության զգացում չի թողնում. խմորը բարակ է և ավելի հեշտ է մարսվում։
© Sputnik / Aram NersesyanШеф-повар из Швейцарии Рето Матис готовит тарт фламбе в Ереване
Шеф-повар из Швейцарии Рето Матис  готовит тарт фламбе в Ереване - Sputnik Արմենիա, 1920, 17.10.2021
Шеф-повар из Швейцарии Рето Матис готовит тарт фламбе в Ереване
Մատիսը նաև կարծում է, որ տարտ պատրաստելու համար հայկական լավաշը հարմար չէ, քանի որ ավելի նուրբ կազմություն ունի և չի պահպանում ձևը։
Լրահոս
0