https://armeniasputnik.am/20220129/omikron-shtamy-snndamterqi-makeresin-mnalu-unakutjun-uni-imunolvog-38022891.html
«Օմիկրոն» շտամը սննդամթերքի մակերեսին մնալու հատկություն ունի. իմունոլոգ
«Օմիկրոն» շտամը սննդամթերքի մակերեսին մնալու հատկություն ունի. իմունոլոգ
«Օմիկրոնն» ավելի շուտ ախտահարում է վերին շնչուղիները։ Հիմնական ախտանշաններն են` կոկորդի ցավ, քթից արտահոսք, չոր հազ, գոտկատեղի ցավ: 29.01.2022, Sputnik Արմենիա
2022-01-29T09:59+0400
2022-01-29T09:59+0400
2022-01-29T09:59+0400
վարակ
կորոնավիրուս
«օմիկրոն» շտամ
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.armeniasputnik.am/img/07e6/01/1a/38003256_0:350:3018:2048_1920x0_80_0_0_c76707fe745c2e72cfe1a7022bff2f00.jpg
ԵՐԵՎԱՆ, 28 հունվարի – Sputnik. Կորոնավիրուսի «Օմիկրոն» շտամը սննդամթերքի մակերեսին մնալու հատկություն ունի, որը զգալիորեն մեծացնում է սննդի ընդունման ժամանակ վարակվելու վտանգը: «Մոսկվա-24» հեռուստաալիքի հետ զրույցում ասել է ճանաչված ալերգոլոգ-իմունոլոգ Վլադիմիր Բոլիբոկը։Նրա խոսքով ՝ «Օմիկրոն» մանրէահիմքը կարող է երկար ժամանակ պահպանվել մթերքների մակերեսին։«Եթե ուտելիքի մոտ ինչ-որ մեկը փռշտացել կամ հազացել է, որից հետո մարդիկ սննդամթերքը կերել են, հնարավոր է՝ այդ կերպ վիրուսը ներթափանցի օրգանիզմ», — բացատրել է Բոլիբոկը: Նազալային պատվաստանյութը կարող է պաշտպանել «Օմիկրոնի» ծանր ձևերից. ԳինցբուրգՆշենք, որ ի տարբերություն կորոնավիրուսի այլ շտամերի`«Օմիկրոնն» ավելի շուտ ախտահարում է վերին շնչուղիները և ավելի քիչ է անցնում դեպի թոքեր։ Հիմնական ախտանշաններն են` կոկորդի ցավ, քթից արտահոսք, չոր հազ, գոտկատեղի ցավ: Ավելի շատ են վարակվում երեխաները։ Հիվանդության բարդացումից կարող են մահանալ 60 տարեկանից բարձր մարդիկ:Հիվանդության բարդացումից կարող են առաջանալ քրոնիկ հիվանդություններ, արյան հետ կապված խնդիրներ։
Sputnik Արմենիա
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Արմենիա
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Լուրեր
am_HY
Sputnik Արմենիա
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.armeniasputnik.am/img/07e6/01/1a/38003256_238:0:2969:2048_1920x0_80_0_0_13c1a39d91b5f30550e9a413105f9468.jpgSputnik Արմենիա
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
վարակ, կորոնավիրուս, «օմիկրոն» շտամ
վարակ, կորոնավիրուս, «օմիկրոն» շտամ
«Օմիկրոն» շտամը սննդամթերքի մակերեսին մնալու հատկություն ունի. իմունոլոգ
«Օմիկրոնն» ավելի շուտ ախտահարում է վերին շնչուղիները։ Հիմնական ախտանշաններն են` կոկորդի ցավ, քթից արտահոսք, չոր հազ, գոտկատեղի ցավ:
ԵՐԵՎԱՆ, 28 հունվարի – Sputnik. Կորոնավիրուսի «Օմիկրոն» շտամը սննդամթերքի մակերեսին մնալու հատկություն ունի, որը զգալիորեն մեծացնում է սննդի ընդունման ժամանակ վարակվելու վտանգը: «Մոսկվա-24» հեռուստաալիքի հետ զրույցում ասել է ճանաչված ալերգոլոգ-իմունոլոգ Վլադիմիր Բոլիբոկը։
Նրա խոսքով ՝ «Օմիկրոն» մանրէահիմքը կարող է երկար ժամանակ պահպանվել մթերքների մակերեսին։
«Եթե ուտելիքի մոտ ինչ-որ մեկը փռշտացել կամ հազացել է, որից հետո մարդիկ սննդամթերքը կերել են, հնարավոր է՝ այդ կերպ վիրուսը ներթափանցի օրգանիզմ», — բացատրել է Բոլիբոկը:
Նշենք, որ ի տարբերություն կորոնավիրուսի այլ շտամերի`«Օմիկրոնն» ավելի շուտ ախտահարում է վերին շնչուղիները և ավելի քիչ է անցնում դեպի թոքեր։ Հիմնական ախտանշաններն են` կոկորդի ցավ, քթից արտահոսք, չոր հազ, գոտկատեղի ցավ: Ավելի շատ են վարակվում երեխաները։ Հիվանդության բարդացումից կարող են մահանալ 60 տարեկանից բարձր մարդիկ:
Հիվանդության բարդացումից կարող են առաջանալ քրոնիկ հիվանդություններ, արյան հետ կապված խնդիրներ։