00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:25
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
31 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
10:05
36 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
13:07
0 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
17:08
0 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
17:12
2 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
09:25
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
10:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Ուրիշ նորություններ
10:47
5 ր
Ուղիղ եթեր
Մամուլի տեսություն
10:52
17 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
11:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Զատկի տոնական սեղանի մոտ հավատացյալները պետք է հավաքվեն շաբաթ երեկոյան

© Sputnik / Asatur YesayantsПасхальный стол
Пасхальный стол - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Զատկի ձուն պետք է ներկել շաբաթ օրը երեկոյան: Sputnik Արմենիայի հետ զրույցում, ներկայացնելով եկեղեցական տոնի խորհուրդն ու ավանդույթները, ասաց Արարատյան հայրապետական թեմի առաջնորդանիստ Սուրբ Սարգիս եկեղեցու խորհրդակատար տեր Շահե քահանա Հայրապետյանը:

ԵՐԵՎԱՆ, 15 ապրիլի — Sputnik, Նելլի Դանիելյան. Տեր Շահե քահանա Հայրապետյանը ներկայացրեց եկեղեցական տոնի հետ կապված ավանդույթները՝ նշելով, որ Զատկի տոնական սեղանի մոտ հավատացյալներ ընտանիքները պետք է հավաքվեն շաբաթ օրը, երեկոյան ժամերգությունից հետո:

«Պահքը վերջանում է շաբաթ օրը երեկոյան, և, իհարկե, հավատացյալներին սպասում է առաջին հերթին զատկական սեղանը՝ ձուկը, փլավը, կաթը, այսինքն՝ այն նուրբ կերակուրները, որոնք պահքից և ծոմից հետո նրանք պետք է վայելեն»,- ասաց Տեր Շահեն:

Пасхальные яйца - Sputnik Արմենիա
Ինչպե՞ս պատրաստվել Զատկի տոնին և ինչպե՞ս նշել այն

Նրա խոսքով՝ հոգևոր առումով այդ տրտմության, պահեցողության, ինքնազննության շրջանին հաջորդում է ուրախության և ցնծության շրջանը:

Զատկին հաջորդող այդ 40-օրյա շրջանի յուրաքանչյուր օրը եկեղեցական օրացույցում ընկալվում է որպես տոն, որպես կիրակի, մինչև Համբարձման տոնն ու դրան հաջորդող ևս 10 տոնական օրերը:

Ինչ վերաբերում է Զատկի սեղանի պարտադիր բաղադրիչ հանդիսացող կարմիր ներկված ձվին, այն, Տեր Շահեի խոսքով, խորհրդանշում է Քրիստոսի խաչելությունը,և ևս պետք է շաբաթ երեկոյան դրված լինի տոնական սեղանին։

«Ձուն ներկում են, երբ Քրիստոսի արյունը թափվում է, այսինքն՝ Խաչելության արարողությունից հետո արդեն կարելի է ձուն ներկել: Ուրբաթ օրը, առավոտյան ժամը 11-ին տեղի է ունենում Խաչելության կարգը, և դրանից հետո արդեն կարելի է ձուն ներկել»,- ասաց հոգևորականը:

 Հայաստանյան հասարակության մեջ սովորություն կա նաև, որ Զատկին նախորդող տարվա ընթացքում հանգուցյալ ունեցող ընտանիքները ձու չեն ներկում, սեղանին դնում են չներկած ձու: Այս սովորույթը, Տեր Շահեի խոսքով, ձևավորվել է խորհրդային տարիներին, երբ եկեղեցական ծիսակարգերի նշանակությունն աղավաղվում էր:

«Սա սխալ սովորություն է, քանի որ Քրիստոսի արյունը թափվեց թե՛ ապրողների, թե՛ ննջեցյալների համար, ամբողջ տիեզերքի փրկության համար: Ներկած ձուն տոնածառի խաղալիք չէ, այլ՝ կոնկրետ խորհուրդ»,- ասաց Տեր Շահեն:

Հայ Առաքելական եկեղեցին Քրիստոսի հրաշափառ Հարության տոնն այս տարի նշում է ապրիլի 16-ին:

Русская версия

Լրահոս
0