00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
54 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:24
5 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
10:00
0 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
12:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Исторический ликбез
Первая биография Ивана IV. Кто и для кого ее писал?
15:04
24 ր
Исторический ликбез
Тиран или помазанник божий? Кем был Иван Грозный?
15:33
24 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

ՌԴ–ն գինու ու կոնյակի համար նոր օրենք է մշակել, որը «շշի մեջ է մտցնում» հայ արտահանողներին

© Sputnik / Asatur YesayantsСъемочная группа фильма "Землетрясение" в ереванском коньячном заводе "Арарат"
Съемочная группа фильма Землетрясение в ереванском коньячном заводе Арарат - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Կոնյակի վրա հարկ կլինի լրացուցիչ խոշոր պիտակներ փակցնել, իսկ նռան գինին առհասարակ կդադարի գինի համարվել։

ԵՐԵՎԱՆ, 9 սեպտեմբերի – Sputnik. Ռուսաստանում գինին և կոնյակը պետք է վաճառվեն միայն նոր նմուշի պիտակներով։ Համաձայն «ՌԴ-ում խաղողագործության և գինեգործության մասին» օրենքում շարադրված նոր պահանջների՝ շշերի վրա պետք է անպայման նշվի, թե խաղողի որ տեսակներից են դրանք պատրաստված, որ տարում և որտեղ են հավաքել խաղողը։

Սուպեր լաբորատորիա. հայկական գինու և կոնյակի նկատմամբ վստահությունն էլ ավելի կբարձրանա

Այս օրենքը հարցեր է առաջացրել շուկայի թե՛ ռուսաստանցի, թե՛ այլ երկրների մասնակիցների մոտ, այդ թվում՝ հայաստանցիների։ Եթե գինու դեպքում դեռ կարելի է կատարել այս պահանջը, ապա կոնյակի դեպքում շատ ավելի բարդ է, քանի որ կոնյակի համար օգտագործվում է տարբեր սպիրտների համադրություն, որտեղ տարբերվում են և՛ սպիրտի տարիքը, և՛ խաղողի տեսակը։

Գրեք մանր ձեռագրով

«Եթե գինու դեպքում դա դեռ ընդունելի է, ապա կոնյակի և շամպայնի համար անհեթեթություն է։ Շշի վրա դա կվերածվի մի ամբողջ լեկցիայի և որ ամենակարևորն է՝ սպառողի համար ոչինչ չի նշանակի»,- Sputnik Արմենիայի հետ զրույցում նշեց Հայաստանի «Գինու ազգային կենտրոնի» նախագահ Ավագ Հարությունյանը։

Традиции производства и особенности армянского коньяка - Sputnik Արմենիա
Ինչպե՞ս կարող է կորոնավիրուսը «բուժել» հայկական կոնյակը. փորձագիտական կարծիք

Շամպայնի մեջ ևս տարատեսակ գինենյութերի խառնուրդ է օգտագործվում, ընդ որում՝ դրանց ընտրությունը և համամասնություններն առևտրային գաղտնիք են համարվում։ Ի դեպ, սպառողի համար դա այնքան էլ հետաքրքիր չէ․ կարևորն իմանալն է, որ ալկոհոլը խաղողից է պատրաստված։ Անգամ այն գինիների համար, որտեղ հումքի միայն մեկ, ոչ թե մի քանի տեսակ է օգտագործվում, այդքան մանրամասն տեղեկությունները ոչ միշտ են նշվում, եթե խոսում ենք միջազգային փորձի մասին։

Հարությունյանը շեշտեց, որ ամբողջ աշխարհում շամպայնի շշերի վրա նշում են միայն տարին, որի ընթացքում հավաքված խաղողը գերակշռում է կուպաժում, իսկ կոնյակի և բրենդիի շշերի վրա առհասարակ չեն նշում։ Կոնյակի դեպքում, ինչպես հայտնի է, նշվում է օգտագործված սպիրտներից ամենաերիտասարդի տարիքը։ Այսինքն՝ եթե շշի վրա գրված է 7 տարեկան, ուրեմն դրա պարունակության մեջ ամենաերիտասարդ սպիրտը 7 տարեկան է, սակայն կարող են և ավելի հները լինել։

Ինչու էր Գագարինը հորից գաղտնի թռել տիեզերք, կամ ինչպես էին տղաները «վերևում» կոնյակ խմում

Այսպես թե այնպես, այդ հարցը լուծվող է․ շշերի վրա կարելի է պարզապես լրացուցիչ պիտակներ փակցնել՝ ավելացնելով պակասող տեղեկությունները, քանի որ կարգավորող մարմինն է այդպես պահանջում։ Բայց նաև մեկ այլ, արդեն համակարգային հարց կա։ Նոր օրենքի համաձայն` գինին կարող է լինել միայն խաղողի։ Մնացած ամեն ինչը չի կարող գինի կոչվել։ Իսկ նռան գինին Հայաստանից Ռուսաստան գինու արտահանման ոչ ավել, ոչ պակաս՝ կեսն է կազմում (վերջին տարիներին այդ ուղղությունն ակտիվորեն զարգանում էր)։

«Հիմա ստիպված ենք լինելու այն մակնշել որպես «Նռան ալկոհոլային խմիչք»։ Ինքներդ դատեք, թե որքան գրավիչ է այդպիսի անվանումը։ Սպառողը չի հասկանում՝ այդ խմիչքի մեջ բուրավետիչներ, քաղցրացուցիչներ և նման բաներ կա՞ն, թե ոչ, այդպիսի անվանումը ոչինչ չի երաշխավորում։ Ուստի գնորդն այդ «խմիչքն» արդեն լրիվ այլ կերպ է գնահատում»,-ընդգծեց Հարությունյանը։

Եվրասիական կանոնակարգ

Հարությունյանը նշեց, որ այս խնդիրը հարվածում է նաև բելառուսական արտադրողների շահերին։ Նրանք ներկրվող հումքից կոնյակ և շամպայն են շշալցնում, ինչպես նաև սեփական մրգային գինիներն են արտադրում։ Նախկինում Բելառուսը դեմ էր արտահայտվում նման փոփոխություններին, բայց հետո դադարեց դա անել։

Бокал с коньяком - Sputnik Արմենիա
Հայկական կոնյակը օղուց էլ լավ կարող է հաղթահարել «վիրուսային» ճգնաժամը. ռուս փորձագետ

«Ինչպիսին պետք է լինի ալկոհոլը» հարցի պատասխանը ԵԱՏՄ երկրները պատրաստվում էին միասին հաստատել «Ալկոհոլային ապրանքների անվտանգության մասին» N 047 տեխնիկական կանոնակարգում։

«Ես և մասնագիտական հանրույթի իմ գործընկերները ԵԱՏՄ երկրներից մասնակցում էինք տեխնիկական կանոնակարգի քննարկումներին։ Հիմա մենք տեսնում ենք, որ ՌԴ օրենքը մի շարք կետերով հակասում է կանոնակարգին, որը մենք միասին քննարկել ենք»,-նշեց Հարությունյանը։

Նկատենք, որ ՀՀ փոխվարչապետ Մհեր Գրիգորյանն առաջարկել է ստեղծված հարցերը քննարկել ԵԱՏՄ անդամ երկրների գործընկերների հետ։ Sputnik Արմենիայի հարցմանն ի պատասխան փոխվարչապետի աշխատակազմից հայտնեցին, որ Գրիգորյանը հարցը բարձրացրել է ԵԱՏՄ երկրների կառավարությունների ղեկավարների տեղակալների վերջին խորհրդակցություններից մեկի ընթացքում: Նա նշել է, որ հայ արտադրողները բախվել են ռուս ռիթեյլերների մերժումներին՝ էթիկետների անհամապատասխանության պատճառով։

Որտեղից և ուր է թափվում հայկական կոնյակը. իշխանությունը հին, բայց ցավոտ թեմա է բարձրացրել

«Ռուսաստանի կողմի մեր գործընկերները և Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովն այս պահին իրավիճակի գնահատում են իրականացնում, որի արդյունքներով որոշումներ կընդունվեն»,-նշեցին Գրիգորյանի աշխատակազմում։

Օրենք՝ 12 տարվա հնեցմամբ

Այս ամենի հետ մեկտեղ, ՀՀ օրենսդրությունում կա մի հարց, որը չի լուծվում արդեն 12 տարի։ Թվում է, թե գինեգործությունը մեր երկրի համար այնքան կարեւոր է, որ 2008թ․-ին դրա համար հատուկ օրենք են ընդունել («Խաղողի հումքով ոգելից խմիչքների մասին»)։ Բայց օրենքը գրելուն պես մոռացել են դրա մասին և թողել են «տակառի մեջ հնանանալու» արդեն 12 տարի։

Современная ферма в селе Азатан, Ширак - Sputnik Արմենիա
Լավ կաթ ստանալու բանաձևը. շվեյցարացիներն ու ավստրիացիներն օգնում են հայ գյուղացուն

Ըստ օրենքի՝ իշխանությունները պետք է հստակ տարանջատեն խաղողագործության և գինեգործության շրջանները, որպեսզի տեղական արտադրողները կարողանան գինիներ արտադրել աշխարհագրական անուններով (այլ պայմանների հավասարության դեպքում աշխարհում դրանք ավելի թանկ են, քան «ոչ աշխարհագրական» գինիները)։

«Կառավարությունը չարեց դա։ Այդ դեպքում մենք ինչպե՞ս նշենք, թե որտեղ է աճել մեր խաղողը, եթե մինչ օրս մեր ազգային օրենսդրության մեջ դա չկա»,-ասաց Հարությունյանը։

Չեն կազմվել նաև օժանդակ ենթաօրենսդրական ակտեր, մասնավորապես, չի ընտրվել լիազոր մարմին, որը պետք է սահմանի այդ շրջանները և հետևի դրանց սահմանագծերի պահպանմանը, ինչպես նաև խաղողի հումքի տեղափոխմանը:

Քանի դեռ շարունակվում են բանակցությունները եվրասիական գործընկերների հետ, կարելի է ժամանակ չկորցնելով լուծել այդ հարցերը։ Այս դեպքում դրանք անմիջականորեն չեն օգնի, բայց ամենևին չեն խանգարի։

Ինչո՞ւ են Վրաստանում «քրքրում» ԵԱՏՄ երկրներ արտահանվող հայկական կոնյակի սպիրտը 

Լրահոս
0