00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:27
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:42
18 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
45 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
5 րոպե Դուլյանի հետ
18:07
7 ր
Բողոքի ակցիաներ
Երևանը միացել է հայրենիքի սահմանների պաշտպանության ակցիաներին
18:19
3 ր
Մարի Զախարովա
Պուտինը ԼՂ կարգավիճակը չկարգավորված էր համարում, Երևանն այն ճանաչեց Ադրբեջանի կազմում. Մարիա Զախարովա
18:24
3 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:34
3 ր
Ուղիղ եթեր
09:38
22 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
10:05
54 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
4 ր
Հայկ Գաբրիելյան
Սկզբնական փուլում մեզ դիմում էին ամուսնական դավաճանության կամ կողակցին հետևելու հարցերով.Գաբրիելյան
11:40
19 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1
Петербургский международный экономический форум. День первый - Sputnik Արմենիա
ՌԱԴԻՈ

Թունյան. «Եթե այս տեմպով շարունակվի, տնտեսական աճի ազդեցությունն ավելի շուտ զգանք»

© Sputnik / Aram Nersesyan Бабкен Тунян в гостях у радио Sputnik Армения
Бабкен Тунян в гостях у радио Sputnik Армения - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Տնտեսական մեկնաբան Բաբկեն Թունյանը Sputnik Արմենիայի եթերում խոսում է տնտեսական ներուժի մասին` ներկայացնելով սովորական հյուրանոցի զարգացման օրինակը։
Բաբկեն Թունյան

Պատկերացրեք` Հայաստանի տնտեսությունը մի հյուրանոց է, որն ունի 100 սենյակի հնարավորություն, բայց զբաղված է սենյակներից 10-ը։ Հյուրանոցը չի փակվում, բայց պարտքերի մեջ է խրվում, վարկ է վերցնում, որպեսզի ծախսերը փակի, աշխատողների մի մասին էլ ուղարկում է հարկադիր արձակուրդի։ Երբ հյուրերի քանակն ավելանում է, 10-ի փոխարեն 20 սենյակ է ավելանում, հյուրանոցի գործերը լավանում են, բայց կարող է` հին աշխատողներին չկանչեն, բավարարվեն եղածով։

Երբ ծանրաբեռնվածությունը մոտենա 50 կամ 100 տոկոսի, այդ ժամանակ աշխատողներն էլ կզգան տարբերությունը։ Երբ 100 տոկոսից անցնի, հյուրանոցը կարող է կողքից մի առանձին սեկտոր էլ սարքել, լրացուցիչ աշխատողների ներգրավել։

«Սա տնտեսական պոտենցիալն է։ Մենք մինչև հիմա մեր պոտենցիալից ահագին ցածր էինք։ Բնականաբար, երբ ընկերությունը ինչ-որ բան է արտադրում ու ավելացնում է արտադրանքի ծավալը, նոր հաստոցներ չի ներմուծում, այլ եղած հաստոցներով ու հզորություններով կարողանում է դեֆիցիտը լրացնել։ Դրա համար են ասում, որ որոշ ժամանակ պետք է, մինչև մենք գանք, հասնենք այն մակարդակին, որից հետո աճի ազդեցությունը արդեն հասարակությունը կզգա»,- նշում է Թունյանը։

Կառավարությունն ասում է` 2-3 տարի է պետք։ Տնտեսական մեկնաբանի կարծիքով` եթե այս տեմպով շարունակվի, կարող է` այդ աճի ազդեցությունն ավելի շուտ զգանք։

Լրահոս
0