09:22 01 օգոստոսի 2021
Ուղիղ եթեր
  • USD486.24
  • GBP679.23
  • EUR578.33
  • RUB6.66

ՀՀ–ում խոզի մսի արտադրության ծավալների անկումը կմեծանա. մասնագետը լուծում է առաջարկում

ՌԱԴԻՈ
Ստանալ կարճ հղումը
114 0 0

Գյուղատնտեսական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր Աշոտ Հովհաննիսյանը Sputnik Արմենիայի եթերում անդրադարձել է խոզի մսի շուկայում առկա իրավիճակին, մսամթերքի գնաճին և այդ ապրանքատեսակի ծավալների անկման դրդապատճառներին։

«Խոզի մսի արտադրության նվազման հիմնական պատճառը կերի համապատասխան ծավալ չապահովելն է». Աշոտ Հովհաննիսյան

Աշոտ Հովհաննիսյանի դիտարկմամբ` 30 տարի առաջ Հայաստանում անհամեմատ ավելի շատ խոզի միս էր արտադրվում, բայց ծավալները տարեցտարի կրճատվեցին։ Ըստ նրա` վերջին տասը տարվա կտրվածքով մոտ 8-10 հազար տոննա խոզի միս է ներկրվել, որի հիմնական մասն իրացվել է վերամշակման նպատակով։

«Միտումները ցույց են տալիս, որ մինչև տարեվերջ խոզի մսի արտադրության ծավալների անկումը կմեծանա։ Ցավոք, դրան զուգահեռ ներկրումներն էլ պատշաճ մակարդակով չեն ապահովվում, որպեսզի սպառման ծավալների խնդիրը կարգավորվի։ Այս ամենը հիմնականում պայմանավորված է խոզի մսի արտադրության համար պահանջված կերի համապատասխան ծավալը ՀՀ–ում չապահովելու հանգամանքով։ Նախորդ տարիներին եգիպտացորենը, գարին և ցորենի թեփը բավարարել են տեղական ծավալները, սակայն այս տարի կունենանք պակաս բերք, ինչը պայմանավորված է երաշտով ու այն հանգամանքով, որ Արցախից ներկրվող հացահատիկային բույսերի բերքի զգալի պակաս կլինի 20-25 տոկոսի չափով, քանի որ այդ տարածքներն այլևս մեր հսկողության տակ չեն»,– Sputnik Արմենիային ասաց գյուղատնտեսական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսորը։

Հովհաննիսյանի կարծիքով` պետությունը պետք է սուբսիդավորի այս ոլորտը, աջակցի անհատ ձեռներեցներին ու տնտեսվարողներին, որոնք զբաղվում են խոզաբուծությամբ, առավել ևս, որ եկող տարի, ըստ մասնագետի, ունենալու ենք խոզի մսի արտադրության ծավալների ավելի մեծ նվազում։ Ըստ նրա` արժե օրինակ անտոկոս վարկ տրամադրել մինչև երկու ամսական խոճկորներ ձեռք բերելու համար, ինչը կարող է խթանել բուծման գործընթացը։

«Թեև կենդանիների մեջ հիվանդությունների առումով ամենախոցելին հենց խոզն է, սակայն մեր անասնաբուժությունը բարեբախտաբար վերահսկում է իրավիճակը, և ֆերմերների 60-70 տոկոսն էլ քաջատեղյակ է տարածվող հիմնական հիվանդություններից, հետևաբար ինքնուրույն իրականացնում են կանխարգելիչ միջոցառումներ։ Համայնքային մասնագետներն իրենց հերթին իրականացնում են պատվաստումներ ժանտախտի, կարմրախտի և այլ հիվանդությունների դեմ, հետևաբար այդ առումով վտանգ չկա»,– նշեց գյուղատնտեսական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսորը։

Նշենք, որ ՀՀ վիճակագրական կոմիտեի տվյալների համաձայն` այս տարվա հունվար-մարտ ամիսներին Հայաստանում խոզի մսի արտադրության ծավալները նվազել են: Նշված երեք ամիսներին, նախորդ տարվա նույն ժամանակահատվածի հետ համեմատ, խոզի մսի արտադրության ծավալները 6.4 տոկոսով նվազել են:

Բայց սրան զուգահեռ խոզի մսի գինն է բարձրացել՝ հասնելով 3500-3800 դրամի: Օրինակ՝ խոզի «չալաղաջի» մեկ կիլոգրամը 3700-3800 դրամ է, իսկ խոզի ազդրի մեկ կիլոգրամը` 2900-3200 դրամ: Նախորդ տարի քիչ քանակությամբ խոզ է ներմուծվել ՀՀ, քան 2019-ին: ՊԵԿ-ի տվյալներով՝ 2020 թվականին Հայաստանը ներկրել է 129 հատ խոզ, իսկ 2019-ին ՝ 605:

Ըստ թեմայի

Մեծ եկամուտնե՞ր, թե՞ նոր թակարդ գյուղացու համար․ ինչ կտա արտադրական կանեփը
Նանոշապիկներ. ինչպես և ինչով կարող է Իրանը փոխարինել թուրքական հագուստն ու ներկը ՀՀ–ում
Շաքարավազը, ձեթն ու ալյուրն էժանացել են. ինչ պատճառներ ու հետևանքներ է թաքցնում բարի լուրը
թեգերը:
Միս, խոզ, Հայաստան

Գլխավոր թեմաներ