00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
10:10
50 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:27
7 ր
Ուղիղ եթեր
Ուրիշ նորություններ
09:42
5 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
10:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Ուրիշ նորություններ
10:47
5 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
11:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Արցախյան թթվի համն ու հոտը, կամ ինչպես են կանայք օգնում առաջնագծում կռվող տղամարդկանց

© Sputnik / Aram NersesyanДиректор картинной галереи Степанакерта Елена Дадаян-Романова готовит соленья в Армении (25 октября 2020). Ереван
Директор картинной галереи Степанакерта Елена Дадаян-Романова готовит соленья в Армении (25 октября 2020). Ереван - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Արցախի տարբեր անկյուններից եկած կանայք Երևանում թթու են պատրաստում ու վաճառում։ Արցախյան հայտնի թթուն փորձել ցանկացողների թիվը մեծ է։ Sputnik Արմենիայի թղթակիցը պարզել է`ինչպես է կազմակերպվում արտադրությունը։

Հոսող ջրի ձայն, տարաների չրխկոց, մաքրած սխտորի, սոխի ու կանաչու հոտ։ Մայրաքաղաքի ռեստորաններից մեկի խոհանոցում աշխատանքը եռում է։ Բայց ի տարբերություն սովորական օրերի, այսօր գլխավոր գործող անձինք ոչ թե անվանի խոհարարներ են, այլ արցախցի կանայք, որոնք վաղ առավոտից սկսել են աղ դնել ու պատրաստել արցախյան հայտնի թթուն։

Ֆլորա տատը, որ Արցախի Մարտունու շրջանի Կարմիր Շուկա գյուղից է, այս գործում հմուտ ու պրոֆեսիոնալ է։ Նրա հայտնի թթվի մասին գիտեն նաև հարազատ գյուղից դուրս։

© Sputnik / Aram NersesyanԱրցախցի կանանց պատրաստած թթուն
Արցախյան թթվի համն ու հոտը, կամ ինչպես են կանայք օգնում առաջնագծում կռվող տղամարդկանց - Sputnik Արմենիա
Արցախցի կանանց պատրաստած թթուն

Արցախում ընթացող պատերազմի պատճառով նա ստիպված է ժամանակավոր Երևանում ապրել։ Նախաձեռնության մասին իմանալով` առանց վարանելու միացել է նրանց. գումար այսօր բոլորին  է հարկավոր։

Հարցին, թե որն է արցախյան թթվի գաղտնիքը, Ֆլորա տատն անմիջապես պատասխանում է` ջուրն ու համեմունքները։

«Մեր համեմունքները, լեռնային ջուրն ու բերքն ամենալավն են։ Իզուր չէ, որ Արցախում է թթվի փառատոնն անցկացվում, ավելի ճիշտ, անցկացվում էր, էլ երբ կլինի` Աստված գիտի», – ասում է Ֆլորան ու ծանր հոգոց հանում` միաժամանակ հոսող ջրի  տակ լվանալով նեխուրը։

Լռությունն ընդհատելով` ասում եմ, որ շուտով բոլորս կրկին կհավաքվենք Ստեփանակերտում` փառատոնի։ Ֆլորա տատը համաձայնում է, այս անգամ արդեն ժպիտը դեմքին։

© Sputnik / Aram NersesyanՏիկին Ֆլորան
Արցախյան թթվի համն ու հոտը, կամ ինչպես են կանայք օգնում առաջնագծում կռվող տղամարդկանց - Sputnik Արմենիա
Տիկին Ֆլորան

Ֆլորան դստեր, հարսի և թոռների հետ Երևանում վարձով է ապրում, իսկ նրա երկու որդիներն առաջնագծում են։

Բանջարեղենի պահածոյացման վարպետ Նինան հակված չէ աշխարհագրական չափանիշով տարանջատել թթուները։ Պարզ ասած` նրա համար չկա «Ստեփանակերտի» կամ «Սևանի» թթու։ Նինան համոզված է, որ բոլոր հայ կանանց պատրաստած թթուներն էլ համեղ են։ Նա այստեղ էլ թթու է համտեսել ու շատ է հավանել։

«Գուցե մեր թթուն տարբերվում է, որովհետև մենք տարբեր մթերքներ ենք խառնում, և ոչ թե թթու ենք դնում միայն կաղամբը կամ լոլիկը։ Բայց էությունը դրանից չի փոխվում», – բացատրում է Նինան։

© Sputnik / Aram NersesyanՆինան
Արցախյան թթվի համն ու հոտը, կամ ինչպես են կանայք օգնում առաջնագծում կռվող տղամարդկանց - Sputnik Արմենիա
Նինան

Կնոջ խոսքով` ամեն բանջարեղեն աղ դնելու իր ձևն ունի։ Կարևոր է իմանալ, թե որ մթերքին է պետք ավելացնել քացախ, իսկ որին` կիտրոնի թթու։

Նինան չէր ուզում պատմել իր մասին։ Բավական ծանր է խոսել տեղի ունեցողի մասին։ Նա Երևան է եկել մարտական գործողություններից մի քանի օր առաջ` դստեր մոտ, ով ամուսնացել է և այստեղ է ապրում։

Արդեն սեպտեմբերի 27-ից հետո եկել են ընտանիքի մյուս անդամները։ Նինան 9 թոռ ունի, դուստրերը հոգ են տանում երեխաների մասին, երկու փեսաներն էլ առաջնագծում են։ Ստացվում է, որ Նինան այս պահին ընտանիքի միակ կերակրողն է։

Ինչպես են արցախցի կանայք թիկունքն ամրացնում տաք ժենգյալով հացով  - Sputnik Արմենիա
Կատակներով ու ինքնագրերով․ ինչպես են արցախցի կանայք իսկական ժենգյալով հաց թխում Դիլիջանում

Ուրախ է, որ կարողանում է և՛ գումար աշխատել, և՛ մի փոքր էլ շեղվել ծանր մտքերից։

Իր դրած թթվի անկրկնելի համով կարող է պարծենալ նաև Ստեփանակերտի պատկերասրահի տնօրեն Ելենա Դադայան–Ռոմանովան։ Նա ևս միացել է նախաձեռնությանը` դրա մասին իմանալուց անմիջապես հետո։ Ելենան ծնվել ու մեծացել է Բաքվում, հայրը հայ է, բայց երակներում նաև ուկրաինական ու ռուսական արյուն է հոսում։ Երբ սկսվեցին Բաքվի ջարդերը, Ելենան ամուսնու հետ Հայաստան տեղափոխվեց, այնուհետև նրանք հաստատվեցին Ստեփանակերտում։ Ելենայի ամուսինը վաղուց է մահացել, որդին հիմա առաջնագծում է, նա դստեր և թոռների հետ Երևան է եկել  պատերազմի առաջին օրերից։

«Կիրակի էր, առավոտյան ժամը 7:30 արթնացա աղմուկից։ Պատուհանից նայեցի, տեսնեմ` քաղաքի ծայրամասում կրակոցներ են։ Սկզբում մտածեցի` գուցե զորավարժություններ են, բայց երբ տեսա կրակը, անմիջապես հասկացա, որ զորավարժություններ չեն», – սեպտեմբերի 27-ի առավոտն է հիշում Ելենան։

Նրա խոսքով` չարաբաստիկ այդ առավոտ անմիջապես պարզ դարձավ, որ ինչ–որ լուրջ բան է կատարվում. հագավ ձեռքի տակ ընկած շորն ու իջավ նկուղ։

© Sputnik / Aram Nersesyan Ելենա Դադայան–Ռոմանովան
Արցախյան թթվի համն ու հոտը, կամ ինչպես են կանայք օգնում առաջնագծում կռվող տղամարդկանց - Sputnik Արմենիա
Ելենա Դադայան–Ռոմանովան

Այս միջոցառման նախաձեռնող, դիզայներ Լիլիթ Մելիքյանը Sputnik Արմենիայի հետ զրույցում նշեց, որ մեկ օրում նրանց հաջողվել է ավելի քան 500 բանկա թթու փակել, այդ թվում` սոխ, տավարի լեզու, լոլիկ, ծաղկակաղամբ, բուլղարական պղպեղ, ձմերուկ և այլն։ Մելիքյանը պատմեց, որ շատերն են արձագանքել նախաձեռնությանը, և օրինակ, տավարի լեզուն անմիջապես սպառվել է։

© Sputnik / Aram NersesyanԼիլիթ Մելիքյանը
Արցախյան թթվի համն ու հոտը, կամ ինչպես են կանայք օգնում առաջնագծում կռվող տղամարդկանց - Sputnik Արմենիա
Լիլիթ Մելիքյանը

«Վաճառքից ստացված գումարը կբաշխվի այս գործում իրենց ներդրումն ունեցած արցախցի կանանց միջև», – ասաց նա։

Մելիքյանն ու համախոհները պատերազմի առաջին օրերին զբաղվում էին արցախցիներին տեղավորելու և հագուստով ու պարենով ապահովելու գործով։ Բայց հիմա կարևոր է նրանց աշխատանքի տեղավորելու խնդիրը։ Դիզայների խոսքով` կարևոր է, որ կանայք կարողանան գումար աշխատել սեփական կարիքների համար և առաջնագծում գտնվող ամուսիններին ազատեն ավելորդ բեռից։

Արցախցի կանանց թիմը մտադիր է նաև արցախյան կուրկուտ կերակրատեսակը պատրաստել, գուցե նաև ժենգյալով հացի բացօթյա փառատոն կազմակերպեն։

Մանկությունս անցել է նկուղում. արցախցի կանայք գիտեն Ադրբեջանին ու Թուրքիային զսպելու ձևը

Մինչ մենք զրուցում էինք Լիլիթի հետ, «Մեր տուն» ռեստորանի ներկայացուցիչ Շահե Խզրաթյանը թթվի մի խմբաքանակ էլ վաճառեց։ Sputnik Արմենիայի թղթակցի հետ զրույցում նա խոստովանեց, որ գաղափարը իրենք շատ են հավանել և սիրով հարթակ են տրամադրել այն կյանքի կոչելու համար։

© Sputnik / Aram NersesyanԱրցախի տարբեր շրջաններից եկած կանայք թթու են պատրաստում և միս պահածոյացնում
Արցախյան թթվի համն ու հոտը, կամ ինչպես են կանայք օգնում առաջնագծում կռվող տղամարդկանց - Sputnik Արմենիա
Արցախի տարբեր շրջաններից եկած կանայք թթու են պատրաստում և միս պահածոյացնում
Լրահոս
0