09:32 03 մարտի 2021
Ուղիղ եթեր
  • USD527.36
  • GBP731.18
  • EUR633.20
  • RUB7.07
Հասարակություն
Ստանալ կարճ հղումը
113 0 0

Եթե պահքի հայտնի կերակուրներն արդեն ձանձրացրել են և ավելի վառ համային զգացողություններ եք փնտրում, ապա այս բաղադրատոմսերը ձեզ հաստատ դուր կգան։ Այս ուտեստները դյուրամարս են, հեշտ են պատրաստվում և թանկ չեն։

ԵՐԵՎԱՆ, 23 փետրվարի – Sputnik, Լաուրա Սարգսյան. Մեծ պահքի օրերին նույնպես կարելի է սնվել համեղ ուտեստներով։ Թեև այս շրջանը շատերի համար ընկալվում է որպես անհամ սննդի շրջան, իրականում բոլորովին էլ այդպես չէ։ Հայկական խոհանոցի կերակրատեսակները կօգնեն հաղթահարել այդ կարծրատիպը։

 «Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման ՀԿ»-ի անդամ, խոհարար Աննա Մաթևոսյանն ասում է, որ թեև պահքի շրջանում օգտագործվում է բացառապես բուսական ծագման մթերք, դա չի խանգարում, որ ուտեստները լինեն հագեցնող, ախորժալի և շատ համեղ։

Համով Հայաստան. ֆրանսիական «Նիսուազ» աղցանը` հայկական մատուցմամբ

Sputnik Արմենիայի թղթակցի հետ զրույցում մասնագետն առաջարկում է ազգային բաղադրատոմսերի լավագույն հնգյակ` պահքի կերակրացանկի համար, որոնք շատերին դու կգան։

Մշոշ

Ազգային ուտեստի` մշոշի անվանումը ծագել է «մշմոշ» բառից, որը հին հայերենից թարգմանաբար նշանակում է ծիրանի չիր։ Այն հատկապես տարածված էր Արևմտյան Հայաստանի հայերի մոտ։

Вана Мшош
© Sputnik / Aram Nersesyan
Մշոշ

Կերակրատեսակը պատրաստվում է ծիրանաչրով, սալորաչրով և ընկուզեղենով։ Այս ճաշատեսակի պատրաստման եղանակը բավականին պարզ է։ Անհրաժեշտ է սոխը տապակել մինչև ոսկեգույն դառնալը, ավելացնել նախապես թրջած ոսպը և շոգեխաշել։ Դրանից հետո ավելացնում են չրերն ու ընկուզեղենը և եփում մինչև պատրաստ լինելը։

Կերակրատեսակներ սեզոնային կանաչիներից

Պահքի ճաշացանկում առանձնահատուկ տեղ են զբաղեցնում սեզոնային կանաչիներից պատրաստվող կերակրատեսակները։ Մաթևոսյանի խոսքով` ընդունված է դրանք նախ թեթև շոգեխաշել և հետո միայն պատրաստել։

Блюдо из зелени на фестивале еды Утест Фест в Ереване
© Sputnik / Asatur Yesayants
Կերակրատեսակներ սեզոնային կանաչիներից

Կախված կանաչու տեսակից` այն կարելի է ուտել, ավելացնելով չրեր, ընկուզեղեն, ձու կամ շոգեխաշել սոխի հետ միասին։ Մաթևոսյանը հիշեցրեց, որ շոգեխաշել պետք է ոչ ավելի, քանի հինգ րոպե։

Ավելուկ

Ավելուկը հայկական խոհանոցում շատ տարածված և սիրված կանաչի է։ Այն ավելացնում են աղցանների, ապուրների մեջ կամ պարզապես տապակում են ձիթապտղի յուղով։ Մաթևոսյանը նշեց, որ ավելուկը լավացնում է ստամոքսաղիքային համակարգի աշխատանքը, հեշտ յուրացվում է։

Суп с авелуком
© Sputnik / Aram Nersesyan
Ավելուկ

«Ավելուկը դառը կանաչի է, ուստի այն պետք է թրջել մոտ 30 րոպե և նոր միայն եփել։ Եփված բանջարն օգտագործում են ճաշի, աղցանների պատրաստման համար»,-ասաց Մաթևոսյանը։

Բաղադրատոմսերից մեկը. սոխեռած ենք պատրաստում, ավելացնում ենք սխտորը, ավելուկը, աղ և պղպեղ, վերջում` մանրացրած հնդկական ընկույզը։ Մատուցում ենք չորահացով և նռան հատիկներով։

Արիշտա

Արիշտան` տնական հատուկ վերմիշելը, սիրում են ինչպես տեղի հայերը, այնպես էլ զբոսաշրջիկները։

Այն ընդունված է պատրաստել մեծ քանակությամբ, քանի որ ավանդաբար պահում են ձմռան համար։

Традиционное армянское блюдо Аришта с овощами
© Sputnik / Aram Nersesyan
Արիշտա

«Ալյուրից, ջրից և աղից պինդ խմոր ենք պատրաստում։ Գրտնակում ենք, երկար շերտիկներով կտրատում»,-ներկայացնում է Մաթևոսյանը։

Այնուհետև թավայի մեջ բովում ենք խմորը և պահում աղի մեջ ձմեռվա համար։ Այն օգտագործում ենք որպես կերակրատեսակների հիմք. եփում ենք և մատուցում խավարտի կամ մածուն-սխտորով սոուսի հետ։

Փլավ «Արարատ»

Ավանդական հայկական փլավ, որը պատրաստում են նաև Զատկի տոնին։ Նախ լվանում ենք բրինձը, կտրատում չրերն ու ընկուզեղենը։ Կաթսան դնում ենք կրակին և մոտ 20 րոպե եփում բրինձը ոչ մեծ քանակությամբ ջրով։

Թավայի մեջ յուղով տապակում ենք չրերը, չամիչն ու ընկուզեղենը։ Պատրաստի բրինձը քամում ենք և լվանում սառը հոսող ջրով։

Пасхальный плов
© Sputnik / Aram Nersesyan
Փլավ «Արարատ»

Կաթսան դնում ենք կրակին և սկսում «հավաքել» մեր փլավը. սկզբում բրինձը, վրան տապակած չրերը, փակ կափարիչով  թողնում ենք թույլ կրակին ևս 5 րոպե։

Բարի ախորժակ։

Ըստ թեմայի

Համով Հայաստան. ուտելի «ռումբ», որի համար օտարերկրացիները խենթանում են
Համով Հայաստան․ ինչպես է մեկ լոլիկը մի ամբողջ գունդ կերակրում
Համով Հայաստան․ այսպիսի խորոված ոչ մի տեղ չկա․ հայկական խորովածի անկրկնելի բաղադրատոմս
թեգերը:
սնունդ, ուտելիք, բաղադրատոմս, Պահք

Գլխավոր թեմաներ