22:33 11 ապրիլի 2021
Ուղիղ եթեր
  • USD532.78
  • GBP729.96
  • EUR633.58
  • RUB6.90
Հասարակություն
Ստանալ կարճ հղումը
93710

Բժիշկը վերացրել է կարտոֆիլի վնասների մասին առկա միֆերն ու մի քանի օգտակար խորհուրդներ տվել:

ԵՐԵՎԱՆ, 20 մարտի - Sputnik. Սննդաբան Մարիա Շուբինան կոչ է արել չհրաժարվել կարտոֆիլից։ «Զվեզդա» հեռուստաալիքին տված հարցազրույցում մասնագետը պարզաբանել է, որ այդ բանջարեղենը շատ կալորիաներ չի պարունակում, սակայն պետք է ուշադրություն դարձնել դրա գլիկեմիկ ինդեքսի վրա:

Նրա խոսքով՝ կարտոֆիլը բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունի, այսինքն՝ այն կարող է արագ եւ զգալիորեն բարձրացնել արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը։

Փորձագետը նշել է, որ կարտոֆիլի չափից ավելի օգտագործումը կարող է նպաստել սրտի ու անոթների հիվանդությունների զարգացմանը, սակայն չի կարելի ամբողջությամբ հրաժարվել կարտոֆիլից։

Դիետոլոգը խորհուրդ է տվել ընտրել մատղաշ կարտոֆիլ, որ գլիկեմիկ ինդեքսն ի սկզբանե բարձր չլինի:

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ լոլիկ եք ուտում

Նա նաև ասել է, թե ինչպես պետք է ճիշտ օգտագործել այդ բանջարեղենը՝ առողջությանը վնաս չհասցնելու համար։

«Առաջին բանը, որ կարող ենք անել, պետք է ավելացնել բջջանյութը։ Այսինքն՝ կարտոֆիլը պետք է պատրաստել առանց մաքրելու` կլեպով, նաև բանջարեղենային աղցան կամ կտրտած բանջարեղեն ավելացնել», - նշեց նա։

Բացի այդ, չարժե մանրացնել կարտոֆիլը։ Որքան շատ է այն մանրացված, այնքան արագ է յուրացվում օրգանիզմի կողմից։

Սննդաբանը նաև խորհուրդ է տալիս կարտոֆիլը շատ չխաշել ու այն տաք չուտել: Կարտոֆիլին անհրաժեշտ է ավելացնել սպիտակուցներ ու ճարպեր, ասենք` կարագ, ձուկ կամ միս:

Կարտոֆիլի վնասակար հատկությունների նվազեցման հարցում կօգնի նաև քացախը։

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ միս ենք ուտում

Ըստ թեմայի

Գիտնականները նշել են ցանկացած դիետայի արդյունավետությունը բարձրացնող 3 կանոն
Դիետոլոգն ասել է՝ ինչ յուղով է օգտակար սնունդ պատրաստել
Ինչպես «վերագործարկել» օրգանիզմը երկու շաբաթվա ընթացքում. դիետոլոգի խորհուրդները
թեգերը:
օրգանիզմ, բժիշկ, կարտոֆիլ

Գլխավոր թեմաներ