14:10 17 դեկտեմբերի 2017
Ուղիղ եթեր
ՀԱՄՈՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆ

Համով Հայաստան․ Ինչպե՞ս պատրաստել տոլմա հին հայկական բաղադրատոմսով

Ստանալ կարճ հղումը
66050
© Sputnik. Լաուրա Սարգսյան, Արամ Ներսեսյան

«Համով Հայաստան» խոհարարական նախագծը պատմում է ավանդական հայկական ուտեստի՝ տոլմայի ծագման մասին։

«Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման» ՀԿ-ի նախագահ Սեդրակ Մամուլյանն ասում է, որ հայկական ազգային այս ուտեստի ավելի քան 80 տեսակ գոյություն ունի։ Տոլմայի առաջին հիշատակումը հայկական աղբյուրներում թվագրում է V դարով։

«Հնում տոլման պատրաստում էին մսի ծեծված կտորներից ու խաղողի տերևներից։ Միսը լավ մշակում էին քարով ու ավելացնում թարմ կանաչի, ձավար կամ բլղուր։ Տոլմայի պատրաստման այդ եղանակը մինչ այժմ կիրառվում է Սյունիքում և այն ամենաճիշտն է», — ասաց Մամուլյանը։

Երբ միսն աղում են, դրա կառուցվածքը փոխվում է։ Դրա համար միսը մանր մասերի են կտրում ու թփի մեջ փաթաթում։

Թե ինչպես պատրաստեղ Սյունիքի ավանդական տոլան՝ դիտեք տեսանյութում։

 

Այլ տեսանյութեր

Գլխավոր թեմաներ