00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:25
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
31 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
10:05
36 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
4 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
13:07
0 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
17:08
0 ր
Տեր Բագրատ արքեպիսկոպոս Գալստանյան
17:12
2 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
10:10
50 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Համով Հայաստան․ Վարդավառի աղանդերը նվաճել է Եվրոպան

Բաժանորդագրվել
«Լցոնած խնձոր» թեթև աղանդերը պատրաստելու համար ձեզանից կպահանջվի նվազագույն ժամանակ և քիչ մթերք։

«Լցոնած խնձորը» ավանդական աղանդեր է, որը սովորաբար հայ տնային տնտեսուհիները պատրաստում են Վարդավառի տոնին։

«Համով Հայաստան» խոհարարական խորագիրը ներկայացնում է դրա պատրաստման եղանակը։ Այս հարցում մեզ օգնել է Սեդրակ Մամուլյանի խոհարարական ստուդիայի խոհարար Աննա Մաթևոսյանը։

Հյուր շեֆ խոհարարին. սաղմոնով թարթար պատրաստելու բաղադրատոմս - Sputnik Արմենիա
«Համով Հայաստան»․ ամառային ճաշատեսակ` «արնաթաթախ ձեռքի» վրա

«Մինչև Վարդավառը հավատացյալները խնձորի պահք են պահել։ Միայն այդ օրվանից սկսած կարելի էր խնձոր ուտել։ Ուստի ճաշատեսակները պետք է համապատասխանեին տոնին։ Կանայք ավանդաբար պատրաստել են շատ համեղ և հասարակ աղանդեր՝ լցոնած խնձորներ»,  - ասաց Մաթևոսյանը։

Նրա խոսքով՝ սովորաբար տոնի առթիվ պատրաստել են նաև խորոված խնձոր, տապակած խմոր՝ մեղրով և շաքարով, ինչպես նաև նազուկ (գաթայի նման թխվածք)։

Ի դեպ, մեր պատրաստած աղանդերը շատ տարածված է ոչ միայն Հայաստանում։ Որոշ տվյալներով՝ այս բաղադրատոմսն է հենց ընկած Եվրոպայում հայտնի «դարչինով և մեղրով խնձոր» աղանդերի հիմքում, որը մատուցում են պաղպաղակով կամ տաք շոկոլադով։

Մեր աղանդերը պատրաստելու համար անհրաժեշտ է խնձոր, մեխակ, դարչին, շաքարավազ, ընկույզ, մեղր և գինի։

Հյուր շեֆ խոհարարին. «Կավ» ուտեստի բաղադրատոմսը - Sputnik Արմենիա
Համով Հայաստան. հայկական աղցանը միանգամից մի ամբողջ գունդ կկերակրի

Սկզբից հանում ենք խնձորի միջուկը, մանրացնում ընկույզը։ Լցոնում ենք խնձորները ընկույզով և մեխակով, ավելացնում շաքարավազ։

Կաթսայի մեջ մի քիչ ջուր ենք լցնում, ավելացնում երկու ճաշի գդալ շաքարավազ և դարչին։ Կաթսան դնում ենք մարմանդ կրակին և խնձորները 15 րոպե թողնում կաթսայի մեջ։ Հենց փափկում են, հանում ենք կաթսայից։

Պատրաստում ենք սոուս․ նույն ջրի մեջ ավելացնում ենք մեղր և գինի։ Եփում ենք մինչև այն մածուցիկ դառնա։ Խնձորները շարում ենք ափսեի մեջ, վրան լցնում սոուսը։

Բարի ախորժակ։

 

Լրահոս
0