10:57 09 մայիսի 2021
Ուղիղ եթեր
  • USD522.09
  • GBP726.75
  • EUR630.68
  • RUB7.05
Աշխարհ
Ստանալ կարճ հղումը
165 0 0

Մի խումբ գիտնականներ փորձեր են արել մկների և որդերի վրա ու հետաքրքիր եզրահանգման հանգել։

Նռան մեջ պարունակվող նյութը դանդաղեցնում է ծերացումը: Նման եզրակացության են հանգել Լոզանի Դաշնային պոլիտեխնիկական դպրոցի (Շվեյցարիա) մի խումբ գիտնականներ:

Գիտնականները նռան հյութում պարունակվող ուրոլիտին A նյութի ազդեցության կլինիկական փորձարկումներ են անցկացրել։ Նրանց աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են Nature Metabolism գիտական հանդեսում:

Այսպես, հետազոտողները հանգել են այն եզրակացության, որ ուրոլիտին A-ն բարելավում է միտոքոնդրիայի գործունեությունը և դրանով իսկ դանդաղեցնում բջիջների ծերացումը։ Այսպիսով, գիտականորեն ապացուցված է՝ նռան օգտագործումը կարող է դանդաղեցնել օրգանիզմում կատարվող բացասական գործընթացները։

Որդերի ու մկների վրա փորձարկումներից հետո գիտնականներն արձանագրել են հետևյալ փաստը՝ ուրոլիտին A ընդունող որդերի մոտ կյանքի տևողությունը միջինում աճել է 45 տոկոսով, իսկ մկները դրա շնորհիվ ավելի դիմացկուն են դարձել ու վազել են միջինը 42 տոկոսով ավելի երկար:

Հետազոտական խմբի ղեկավար Յոհան Աուերքսի խոսքով՝ ուրոլին A-ն այս պահին հայտնի միակ նյութն է, որը բարելավում է մկանների աշխատանքը՝ առանց մկանային զանգվածի աճի: Դրա աշխատանքի սկզբունքը գոյություն ունեցող մկանային բջիջների նորացումն է, դա կարելի է նաև «վերածնունդ» անվանել։

Բժիշկն ասել է՝ որ վտանգավոր հիվանդություններն է հնարավոր ախտորոշել մաշկի հոտով

Նախնական տվյալների համաձայն՝ նյութը մարդու վրա էլ է  նման ազդեցություն ունենում։ Այս ոլորտում հետազոտությունները կշարունակվեն, սակայն գիտնականներն արդեն խոսում են նռան, ինչպես նաև ուրոլին A պարունակող մի շարք այլ մթերքների օգտագործման օգուտների մասին։ Գիտնականները չեն բացառում, որ ապագայում այդ նյութի հիման վրա դեղամիջոցի կպատրաստվեն:

Ըստ թեմայի

Ինչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ խուրմա ենք ուտում
Ինչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ անանաս ենք ուտում
Բժիշկը պատմել է բիոհաքինգի ֆենոմենի և օրգանիզմի համար դրա օգտի մասին
թեգերը:
գիտնական, առողջ սնունդ, ծերացում, նուռ

Գլխավոր թեմաներ