00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:37
23 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
10:08
32 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
9 ր
Աբովյան time
On air
18:27
33 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
54 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Ի՞նչ ուտել և խմել ամռան շոգին. սննդաբանի խորհուրդները

© Sputnik / Andranik GhazaryanПрохладительный напиток
Прохладительный напиток - Sputnik Արմենիա, 1920, 01.07.2021
Բաժանորդագրվել
Հայտնի է, որ ամռան տապին մարդու ախորժակը փակվում է։ Իսկ ինչ սննդամթերքներ է պետք անպայման ներառել սննդակարգում, որպեսզի ուժասպառ չլինեք։

Ամռան շոգին ավելի քիչ կալորիականություն ունեցող սննդի կարիք կա։ Մասնագետները խորհուրդ են տալիս սննդակարգում նվազեցնել ապխտած, տապակած և արագ փչացող սննդամթերքների քանակը։

Բացի այդ, անհրաժեշտ է նվազագույնի հասցնել աղի և քաղցր սննդամթերքների օգտագործումը, լիովին հրաժարվել ոգելից խմիչքներից, շատ չուտել, խմել շատ ջուր, կանաչ թեյ, նաև կաթնամթերք և հում բանջարեղեն օգտագործել։

Նախընտրելի է չսնվել օրվա ամենաշոգ ժամերին` այն տեղափոխելով երեկոյան կամ առավոտյան։ Շոգ եղանակին անպայման պահպանեք սննդի օգտագործման և պատրաստի ուտելիքի պահպանման սանիտարական պահանջները։

Ինչո՞ւ է պետք հրաժարվել շաքարավազից և աղից։ Պատասխանը շատ պարզ է. այդ երկու մթերքները ծարավի զգացում են առաջացնում, որն ավելի վատ է պահպանում ջուրն օրգանիզմում` թույլ չտալով այն նորմալ դուրս գա, ինչի հետևանքով մարմինը գերտաքանում է։  Դա կարող է մարդուն հասցնել ուշագնացության։ Ընդ որում, մեծ քանակի աղ օգտագործելը կարող է հիպերտոնիա և սրտի կաթված առաջացնել։

Ալկոհոլային խմիչքները վատագույն ընտրություն են շոգին ըմպելու համար։ Բանն այն է, որ ալկոհոլը ջուրը «խցանում» է հյուսվածքներում։ Դրա հետևանքով այն տաքանում է մարմնի ջերմաստիճանից ավելի և կարող է հանգեցնել ոչ միայն ուշագնացության, այլև կաթվածի։

Ի՞նչ ուտել շոգին

Նախևառաջ թարմ բանջարեղեն, կանաչի, հատապտուղներ և մրգեր։

Բանջարեղենը նախընտրելի է ուտել հում վիճակում։ Կարելի է դրանցից տարատեսակ աղցաններ պատրաստել։ Ամռան շոգին գերադասելի է ընտրել այն բանջարեղենները, որոնք մեծ քանակի ջուր են պարունակում` վարունգ, լոլիկ, նեխուր, ծնեբեկ, խավարծիլ, կանկար, կաղամբ, բողկ, պղպեղ և այլն։

Армянская кухня - Sputnik Արմենիա, 1920, 30.06.2021
Սիրում եմ քեզ աղի չափ, կամ սննդակարգ «հայկական ձևով»

Մրգերի առումով մի մանրուքի պիտի ուշադրություն դարձնել։ Ինչպես Sputnik Արմենիայի թղթակցի հետ զրույցում հայտնեց սննդաբան Գայանե Շահատունին, գիրության հակված մարդկանց խորհուրդ է տրվում միրգ ուտել մինչև կեսօր։ Իսկ նրանք, ովքեր նման խնդիր չունեն, կարող են միրգ վայելել նաև մինչև 16:00-17:00–ն։

«Երեկոյան ժամերին գերադասելի է ոչ աղի կաթնամթերք օգտագործել` կաթնաշոռ, յոգուրտ, մածուն, կեֆիր, նաև` վարունգով կամ քաղցր կանաչ պղպեղ, խաշած մսի փոքր չափաբաժին», – ասաց նա։

Ի դեպ, վարունգը շոգի դեմ պայքարի առաջին օգնականն է։ Միկրոտարրերի մի ամբողջական փնջից ու թարմացնող ազդեցությունից բացի, վարունգը լավ հագեցնում է։ Այն կարելի է ուտել մեծ քանակությամբ, ինչպես նաև բուսայուղով աղցաններ, մածնաբրդոշ, սառը ապուրներ, բուտերբրոդներ պատրաստել դրանով։ Ի դեպ բանջարեղենային աղցանին անհրաժեշտ է ձեթ ավելացնել, որպեսզի որոշ վիտամիններ և միկրոտարրեր լուծվեն և յուրացվեն օրգանիզմի կողմից։

Շոգին առանձին ուշադրության պետք է արժանացնել բնական լոլիկին։ Այն օգտակար է ոչ միայն մեծ քանակի հյութի պարունակության շնորհիվ, այլև մի շարք վիտամինների և միկրոէլեմենտների, որոնք մարդուն ակտիվ, դիմացկուն, կայուն են դարձնում սրտի հետ կապված խնդիրների նկատմամբ։ Սակայն հարկ  է հաշվի առնել, որ լոլիկն արագ է կորցնում վիտամինները, այդ պատճառով անհրաժեշտ է այն կտրատել օգտագործելուց անմիջապես առաջ և մեծ կտորներով։

Աղեստամոքսային խանգարումներից խուսափելու համար Գայանե Շահատունին խորհուրդ է տալիս անհամատեղելի մթերքներն իրար չխառնել։ Նա նշում է, որ ամենավտանգավորը կաթնամթերքի և ծովամթերքի համադրությունն է։ Բացի այդ, զգուշությամբ է պետք ընտրել պահածոներն ու մարինացված մթերքները։

Ի՞նչ խմել շոգին

Նախևառաջ` շատ խմել ջուր։ Ընդ որում, Շահատունին նշում է, որ ջրի քանակը կարելի է հաշվարկել մարմնի զանգվածով. 30 միլիլիտր ջուր`մեկ կգ–ի համար։ Այսինքն` եթե մարդը 60 կգ է, օրվա ընթացքում նա պետք  է մոտավորապես 2 լիտր ջուր խմի։

Սննդաբանը խոսել է շոգ եղանակին տաք թեյ խմելու օգտակարության ու վնասի մասին

Պետք է նաև հանքային ջուր խմել։ Այն աղ և հանքանյութեր է պարունակում, որոնք մարդը կորցնում է քրտնարտադրության ժամանակ։ Ջրի մեջ կարելի է կիտրոնի, նարնջի կամ գրեյպֆրուտի հյութ ավելացնել։ 1.5 լիտր ջրին բավական կլինի 1 կիտրոնի, 1 նարնջի կամ ½ գրեյպֆրուտի հյութ։ Ջուր պետք է խմել հաճախ և փոքր չափաբաժիններով։ Բայց միայն ջրով շոգին բավարարվել հնարավոր չէ։

Чашка кофе с корицей - Sputnik Արմենիա, 1920, 29.06.2021
Կարելի՞ է սուրճ խմել ամառվա շոգին. պարզաբանում է բժիշկը

Շոգին լավ օգնում է նաև կանաչ թեյը։ Թրմեք այն փոքր թեյնիկով և խմեք փոքր չափաբաժիններով։ Ինչ վերաբերում է սև թեյին, ապա պետք է հիշել, որ այն տաքացնող հատկություն ունի, իսկ սուրճը, բացի նրանից, որ ծարավի զգացում է առաջացնում, օրգանիզմից դուրս  է բերում նաև աղերն ու հանքանյութերը, մասնավորապես` կալցիումը։

Շատ օգտակար են թարմ քամած հյութերը։ Դրանք հագեցնում են ծարավը, նվազեցնում քաղցի զգացումը, լրացնում վիտամինների ու հանքանյութերի պակասը, թարմացնում են և բարձրացնում տրամադրությունը։

Կոմպոտ, բայց առանց շաքարավազի։ Ավելի հստակ` ըմպեք հատապտուղներով, մրգերով և անանուխի կամ հաղարջի տերևներով եռացրած ջուր։

Պետք չէ մոռանալ նաև հայկական թարմացնող թանի մասին, բայց առանց աղի։

Բացի այդ սննդաբան Գայանե Շահատունին առաջարկել է թարմացնող խմիչքի սեփական բաղադրատոմսը, որը հեշտությամբ կարելի է ստանալ տան պայմաններում` մեկ լիտր ջուր, 2 կիտրոնից քամած հյութ, անանուխի տերևներ, մեկ ճաշի գդալ մեղր, դարչին և մասուրի թուրմ։ Նրա խոսքով` ստացվում է շատ համեղ և օգտակար ըմպելիք, որը ուժ և էներգիա կհաղորդի ամռան տապին։

Լրահոս
0