Ֆրանսիական խոհանոցի ավանդական կերակրատեսակներից մեկը՝ «Նիսուազ» աղցանը, այսօր տարածված է նաև Հայաստանում։ Sputnik Արմենիայի թղթակիցներն իմացան, թե ինչպես է պետք ճիշտ պատրաստել այն։
Sputnik Արմենիայի թղթակիցը «Համով Հայաստան» խորագրի շրջանակում այցելել է Սեդրակ Մամուլյանի խոհարարական ստուդիայի խոհարար Աննա Մաթևոսյանին։ Այս անգամ ներկայացնում ենք «լցոնած լոլիկ» հայկական ճաշատեսակը։
Հայերը հնուց ի վեր սննդի մեջ գառան միս են օգտագործել և դրա պատրաստման բազմաթիվ բաղադրատոմսեր ունեն։ «Համով Հայաստան» խոհարարական նախագծի շրջանակում ներկայացնում ենք այդ բաղադրատոմսերից մեկը։
«Թիբոն» սթեյքը հայկական ուտեստ է, որը մեծ տարածում ունի մեր երկրում։ Հայ խոհարարները սովորել են այն չափազանց լավ պատրաստել։
«Լցոնած խնձոր» թեթև աղանդերը պատրաստելու համար ձեզանից կպահանջվի նվազագույն ժամանակ և քիչ մթերք։
Ամռանն այս ճաշատեսակը պատրաստելիս խորհուրդ են տալիս օգտագործել սառույց։
«Կավ» հայկական աղցանը բավականին կշտացնող է, սակայն այն արագ ու հեշտ է պատրաստվում։ Այն հարուստ է վիտամիններով ու կարևոր է առողջ սնվելու համար։
Հայաստանում տարածված «Արցախի հագանի» ճաշատեսակը ոչ մեկին անտարբեր չի թողնի։ Համեմունքների, սխտորի և մանր կտրատած ընկույզի բույրը՝ հավի մսի և չրերի համադրությամբ, անկրկնելի տպավորություն է թողնում։
Դրսում շոգ է, և օրգանիզմը թեթև սննդի կարիք ունի։ Sputnik Արմենիայի թղթակիցները «Համով Հայաստան» խոհարարական ծրագրի շրջանակում պատրաստել են թեթև կալորիականությամբ աղցան։
Հայ խոհարարները հայկական տոլմայի նոր բաղադրատոմս են ներկայացրել։
«Ջանգյուլումը» սիրված տոն է Հայաստանում, այն սիրում են հատկապես երիտասարդները։ Այդ օրն ընդունված է պատրաստել «Կաթնով» կոչվող ճաշատեսակը։
«Համով Հայաստան» նախագծի այս թողարկման ժամանակ մենք կպատմենք, ինչպես թոնրում գառան վիզ խորովել։
Գարունը ճիշտ ժամանակն է երևակայությանն ազատություն տալու և առույգացնող ու բուրավետ ըմպելիքների բաղադրատոմսեր գտնելու համար։ Մի այդպիսի ըմպելիք են պատրաստել Sputnik Արմենիայի թղթակիցները «Համով Հայաստան» խոհարարական նախագծի շրջանակում։
Sputnik Արմենիայի տեսանյութում դիտեք՝ ինչպես պատրաստել հայկական ակցենտով գերմանական ապուր։
Սերկևիլից պատրաստվող հայկական ավանդական աղանդերն այնքան մեծ պահանջարկ է վայելում, որ ընդգրկվել է ոչ միայն Հայաստանի, այլև այլ երկրների հաստատությունների մենյուի մեջ։
Եթե դուք քաղցրակեր եք կամ օրիգինալ համերի սիրահար, ապա այս յուրահատուկ աղանդերը հենց ձեզ համար է։ Այն հորինել են Երևանի սրճարաններից մեկում, իսկ հրուշակագործ Արևիկ Աբրահամյանը «Համով Հայաստան» խոհարարական խմբին հաճույքով ներկայացրել է քաղցրավենիքի բաղադրատոմսը։
Արիշտան սիրված է ինչպես տեղի հայերի, այնպես էլ՝ զբոսաշրջիկների մոտ։ Այն ընդունված է պատրաստել մեծ քանակությամբ՝ ձմռան համար։ Արիշտան տարբեր եղանակներով են պատրաստում։ Խմորը բաղկացած է ալյուրից, ջրից և աղից։ Իսկ ահա բաղադրիչների հարցում կարելի է գործի դնել երևակայությունը՝ մատուցել մսի կամ խաշած բանջարեղենի հետ։
Արևելյան խոհանոցի իշթար քյաբաբ ուտեստը մեծ պահանջարկ ունի ոչ միայն հայերի, այլև զբոսաշրջիկների շրջանում։ Շեֆ խոհարար Սարգիս Բերբերյանն ասում է, որ այն սիրվել է համեմունքների զարմանալի համադրության ու յուրահատուկ համի շնորհիվ։
Հայաստանում կարողանում են պատրաստել սաղմոնի սթեյք, և այն նույնքան լավ է ստացվում, որքան եվրոպական խոհարարների մոտ։
Սերկևիլը օգտակար մթերք է, այն հայտնի է իր բուժիչ հատկություններով։ Սերկևիլը բարենպաստ ազդեցություն է թողնում արյան շրջանառության վրա, բարելավում մարսողությունն, այն նաև հակաբորբոքային ազդեցություն ունի։ Հայաստանում սերկևիլը հաճախ օգտագործում են տարբեր աղանդեր պատրաստելիս։