14:28 21 սեպտեմբերի 2020
Ուղիղ եթեր
  • USD485.26
  • GBP629.67
  • EUR574.98
  • RUB6.46
Աշխարհ
Ստանալ կարճ հղումը
74 0 0

Ճարպերն այրելու հատկության շնորհիվ օրեցօր մեծանում է այս հյութեղ և անուշահոտ միրգը նախընտրողների բանակը, սակայն քչերը գիտեն, որ թուրինջը կարող է նաև վնասակար լինել առողջության համար։ Մանրամասները՝ Sputnik Արմենիայի տեսանյութում։

Վերջին տարիներին թուրինջը դարձել է ամենապահանջված մթերքներից մեկը։ Այս մրգի պահանջարկն ապահովել են կալորիաների շատ քիչ քանակությունը՝ 100 գրամում ընդամենը 42 կկալ, և նյութափոխանակությունն արագացնող նյութերը։

Համարվում է, որ թուրինջը նարինջի և պոմելոյի խառնուրդ է։ Այն անվանում են նաև «խաղողապտուղ», քանի որ ողկույզներով է աճում։

Աշխարհում գոյություն ունի այդ մրգի մոտ 20 տեսակ։ Դրանք տարբերվում են իրենց համային հատկանիշներով և պտղամսի գույնով՝ սպիտակից մինչև մուգ վարդագույն։

Համեղ են, բայց վնասակար. ո՞ր մթերքներից պետք է հրաժարվել

Թուրինջը հարուստ է մի շարք վիտամիններով, այդ թվում՝ А, РР, С, D, նաև В խմբի վիտամիններով։ Բացի այդ, այն պարունակում է կալիում, մագնեզիում, կալցիում, ֆոսֆոր և այլ օգտակար հանքանյութեր։ Պտղամիսը բջջանյութի հարուստ աղբյուր է, իսկ կեղևը եթերայուղեր է պարունակում։

Թուրինջը քայքայում է խոլեստերինը և նվազեցնում արյան մեջ շաքարի քանակությունը։ Ցուրտ եղանակին օգնում է խուսափել ավիտամինոզից և պահպանել դիմադրողականությունը։

Բնական հակադեպրեսանտ

Թուրինջի եթերայուղերն օգնում են պայքարել սթրեսի դեմ։ Աշխատունակությունն ու լավ տրամադրությունը պահպանելու համար բավական է ձեռքով կեղևահանել թարմ պտուղը։ Դրա բույրն առույգացնում և թեթևություն է պարգևում։ Փորձագետները պնդում են, որ այս մրգի բույրը կարող է նվազեցնել գլխացավը և նյարդային լարվածությունը։

Թուրինջն ընդդեմ «վատ» խոլեստերինի

Պտուղը պարունակում է պեկտին, որն օգնում է ազատվել խոլեստերինից։ Այդ նպատակով բժիշկները խորհուրդ են տալիս ուտել վարդագույն պտղամսով պտուղները, որոնք մի քանի ավելի պեկտին են պարունակում, քան բաց գույնի պտուղները։

Грейпфрут
© Sputnik / Евгений Одиноков
Թուրինջ

Ազդեցությունը սրտի և անոթների վրա

Թուրինջը մեծ քանակությամբ կալիում է պարունակում, ինչը սրտի և անոթների առողջության գլխավոր օգնականն է։ Այն խորհուրդ են տալիս աթերոսկլերոզի և սրտի անբավարարության պրոֆիլակտիկայի համար։

Լավացնում է արյան բաղադրությունը

Սակավարյունության դեպքում ժամանակակից բժշկությունը խորհուրդ է տալիս լյարդից և նռան հյութից բացի,նաև թուրինջ օգտագործել։ Այն օգնում է հակաօքսիդանտների և կարատինոիդների շնորհիվ։

Խաղողապտղի հակացուցումները

Չնայած մի շարք օգտակար հատկություններին, թուրինջը պետք է օգտագործել չափավոր և զգուշորեն։ Քչերը գիտեն, բայց որոշ դեպքերում այն կարող է մահու չափ վտանգավոր լինել։

Բանն այն է, որ այն ազդում է ամենատարբեր հիվանդությունների բուժման համար նախատեսված մոտ 50 դեղամիջոցի արդյունավետության վրա, մինչդեռ դրանց մեծ մասի դեպքում հարկավոր է ճշգրիտ չափաբաժին պահպանել։ Դրանց թվում են ստատինները՝ խոլեստերինն իջեցնող դեղերը, սրտի հաճախախփության դեմ դեղամիջոցները, ցավազրկողները, արյան ճնշումն իջեցնող հաբերը, հակաուռուցքային, անգամ հակաբեղմնավորիչ դեղամիջոցները, ինչպես նաև վիագրան։

Արդյունքում՝ կարող են առաջանալ այնպիսի կողմնակի ազդեցություններ, ինչպիսիք են սրտի ռիթմի խանգարումները, սրտի հանկարծակի կանգը, թրոմբների առաջացումը, երիկամների վնասումը, ողնուղեղի վնասումը, մկանային հյուսվածքների քայքայումը։

Հիշողությունը պետք է ոչ միայն մարզել, այլև ճիշտ սնել․ 5 մթերք, որոնք կօգնեն լավացնել միտքը

Թուրինջը պարունակում է նյութեր, որոնք արգելափակում են լյարդի կողմից սպիտակուցների սինթեզը։ Այդպիսով, այն չի կարողանում կատարել իր «պարտականությունները», և դեղի ազդեցությունը մի քանի անգամ ավելանում է։ Բացի այդ, բժիշկներն զգուշացնում են, որ սննդային ռեակցիաների հակված մարդկանց 30-40 տոկոսի մոտ թուրինջից ալերգիա է առաջանում։ Այս մրգից պետք է հրաժարվեն բոլոր նրանք, ովքեր ցիտրուսից ալերգիա ունեն։

Չափից շատ օգտագործման դեպքում թուրինջը վնասում է ստամոքսը և ատամների էմալը։

Ի՞նչ հաճախականությամբ ուտել թուրինջը

Վնասը նվազագույնի հասցնելու և օգուտ ստանալու համար բժիշկ-սննդաբանները խորհուրդ են տալիս թուրինջը կամ դրա թարմ քամած հյութերը սննդակարգում ներառել ոչ ավել, քան շաբաթը 1-2 անգամ։ Թուրինջ ուտելու լավագույն ժամանակը կեսօրն է։ Իսկ քաղցած վիճակում հակացուցված են բոլոր ցիտրուսները։

Ինչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ թուզ եք ուտում

Ըստ թեմայի

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ սմբուկ ենք ուտում
Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ մոշ ենք ուտում
Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ ծիրան եք ուտում
Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմի հետ, երբ բալ եք ուտում
թեգերը:
միրգ, Վիտամին D, օրգանիզմ, թուրինջ

Գլխավոր թեմաներ